AOPK ČR: Sedm let intenzivní péče o přírodu Pradědu

08.01.2024 22:02 | Tisková zpráva

V součtu 82 hektarů posečených a 25 hektarů obnovených jesenických horských trávníků, šest tisíc stromů vysazených, stovky nových oplocenek, tisíce oslovených návštěvníků. To jsou v číslech výsledky sedmiletého projektu na zlepšení stavu přírody v oblasti Pradědu [1], který připravila Agentura ochrany přírody a krajiny ČR.

AOPK ČR: Sedm let intenzivní péče o přírodu Pradědu
Foto: red
Popisek: Agentura ochrany přírody a krajiny ČR

„Chtěli jsme obnovením pravidelného hospodaření podpořit a zachránit poslední zbytky jedinečných luk v oblasti Velké kotliny a nad Ovčárnou. Po druhé světové válce se tu totiž po několika stoletích předchozí péče přestalo pást a kosit, louky proto postupně začaly zarůstat, hlavně borůvčím. Řada vzácných druhů rostlin a živočichů se proto přiblížila hranici dlouhodobého přežívání. Projekt jednoznačně prospěl takovým ohroženým rostlinám, jako je hořec jarní, sasanka narcisokvětá, violka sudetská, zvonečník hlavatý či hvozdík pyšný,“ vypočítá Radek Štencl z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.

„Do horských lesů jsme chtěli vrátit listnaté stromy, které do nich patří. V náročných horských podmínkách se vysadilo více než 6000 stromů, především jeřábů ptačích, dále javory kleny a někde i jedle. Protože mladým stromkům brání v růstu spárkatá zvěř, musely se všechny výsadby a někde i přirozené zmlazení oplotit.  Proto bylo vybudováno 189 robustních oplocenek o celkové délce 6,1 km a dalších 1150 individuálních oplůtků,“ upřesňuje Miroslav Havira z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.

„Víme, že to, zda se skutečně podaří jedinečnou jesenickou přírodu ochránit, záleží hlavně na lidech. Na těch, kteří tu žijí, i na těch, kteří sem jezdí. Právě proto se naši dva terénní pracovníci neustále pohybovali na frekventovaných turistických trasách, kde návštěvníky seznamovali se zdejšími krásami i s pravidly bezpečného a ohleduplného chování na horách. Počty lidí, kteří do hor míří, rostou, a je potřeba s nimi komunikovat,“ dodává Vít Slezák z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.

Součástí projektu byl i podrobný monitoring stavu lesů a vysokohorského bezlesí. Získané zkušenosti a poznatky expertů Agentura ochrany přírody a krajiny ČR využije při přípravě dalšího projektu. Ten by měl zajistit pokračování aktivní péče o vysokohorské bezlesí či vybrané partie horských lesů i v  období do roku 2029.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

BESIP: Skrytá měření odhalila další rizikové místo v Libereckém kraji

7:14 BESIP: Skrytá měření odhalila další rizikové místo v Libereckém kraji

V Hajništi překračuje maximální povolenou rychlost v obci skoro 90 procent motoristů. Výjimkou nebyl…