AOPK ČR: Vánoční dárek pro Brdy - nová přírodní památka Jindřichova skála

27.12.2019 7:37

Jindřichova skála je skalní „srub“ s kolmou stěnou a kamenným mořem. Pro Brdy jsou takové skalní útvary typické. Přírodní památka má rozlohu 5 hektarů a je prvním maloplošně chráněným územím ve Středních Brdech.

AOPK ČR: Vánoční dárek pro Brdy - nová přírodní památka Jindřichova skála
Foto: red
Popisek: Agentura ochrany přírody a krajiny ČR

Skalní srub vznikl zvětráváním a postupným odlamováním skalních bloků. S výškou stěny 21 m patří k těm nejvyšším v Brdech. Kamenné moře pod ním je zvláštní svou rozlohou i velikostí skalních bloků. Tvoří je prvohorní slepence, tvrdá a kyselá hornina.

Domov tu má řada druhů lišejníků, kterým vyhovují osluněná suťová pole. Nacházejí tu dobré životní podmínky v podobě dostatku světla a menší konkurence ostatních rostlin, které nedokážou prosperovat v drsných podmínkách balvanité suti.

„Lišejníkovým porostům v suti nesvědčí sešlapávání. Jsou to dlouhověké organismy a rostou jen velmi pomalu. Děkujeme proto všem turistům a horolezcům za pochopení pro tyto malé obyvatele a za respektování zákazu vstupu do sutí a na skalní stěnu. Na jednu z nejkrásnějších vyhlídek v Brdech, odkud můžeme přes údolí Červeného potoka obdivovat hrad Valdek a za ním křivoklátské kopce, se dá pohodlně dojít po turistické značce z Malé Vísky u Hořovic,“ dodává Bohumil Fišer z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR, Správy CHKO Brdy

Chráněná území mají různá data „narození“, několik jich vzniklo na Nový rok – mezi nimi i CHKO Brdy. Přírodní památka Jindřichova skála byla vyhlášena 10. 12. s účinností na Štědrý den, 24. 12. 2019. Toto vánoční datum tak být inspirací třeba k hezkému zimnímu výletu.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

MHMP: Praha podpoří prevenci ve školách, má předcházet šikaně či záškoláctví

22:04 MHMP: Praha podpoří prevenci ve školách, má předcházet šikaně či záškoláctví

Pražští radní odsouhlasili poskytnutí dotací na prevenci ve školách a školských zařízeních v Praze p…