AOPK: Stát bude chovatelům hradit veškeré náklady na zabezpečení chovů proti dravcům a šelmám

10.05.2019 15:18

Vyplácení 100% dotace schválila České republice v těchto dnech Evropská komise. Změnu pravidel musí ještě v červnu formálně potvrdit monitorovací výbor Operačního programu Životní prostředí. Veškeré žádosti o hrazení preventivních opatření na zabezpečení chovů hospodářských zvířat proti vlkům, medvědům, rysům a jestřábům budou mít po aktulizaci pravidel nárok na stoprocentní výši podpory.

AOPK: Stát bude chovatelům hradit veškeré náklady na zabezpečení chovů proti dravcům a šelmám
Foto: AOPK.cz
Popisek: Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky

„Je dobře, že se navýšení podpory z Operačního programu Životní prostředí podařilo prosadit. Chápeme, že pro chovatele je těžké vidět zvířata, napadená velkou šelmou, je to pohled, kterému jsme si v posledním století odvykli. Doufám, že stoprocentní podpora bude pro chovatele motivací, aby si svá stáda aktivně zabezpečovali. Zkušenosti z Německa, kde mají s návratem vlků delší zkušenosti, ukazují, že v krajině je možné hospodařit a zároveň tu mohou žít i divoké šelmy. Výsledky pilotních studií zde dokládají, že vhodně zvolený a správně nainstalovaný ohradník pomůže zabránit zhruba 85 % vlčích útoků. Pro ještě lepší ochranu se doporučuje kombinace ohradníku a pasteveckého psa. Je ale třeba také říct, že stoprocentní ochranu v přírodě – a nikoli jen v případě vlků – nelze zajistit nikdy,“ vysvětluje František Pelc, ředitel Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.

Ochrana vlků je i mezinárodním tématem. Evropští komisaři pro životní prostředí a zemědělství ve společném dopise nedávno vyzvali své evropské resortní kolegy, aby zpracovali vlastní plány na snížení konfliktů mezi lidmi a vlky. V dopise zároveň zdůrazňují, že ochrana těchto stále vzácných šelem je společným evropským zájmem a lov vlků není řešením konfliktů [1].

Plán, jak minimalizovat konflikty mezi vlky a lidmi, připravila pro Českou republiku Agentura ochrany přírody a krajiny ČR a nyní o něm jednají ministerstva životního prostředí a zemědělství. Jeho součástí je například návrh, aby kompenzace škod po útoku vlka na hospodářská zvířata zahrnovaly i náklady na povinný veterinární posudek, kafilerii a škodu za zaběhnuté kusy. Řada kroků ale probíhá už nyní. Ministerstvo životního prostředí ve spolupráci s AOPK ČR doporučilo krajským úřadům, které kompenzace za škody způsobené vlkem proplácejí, aby je zvýšilo tak, jak navrhl Svaz chovatelů ovcí a koz. Chovatelům v případě útoku vlků SZIF nekrátí dotace, vázané na dobytčí jednotku, protože je to považováno za zásah vyšší moci. Pro chovatele probíhají přednášky a exkurze, experti jim radí, jak stáda zabezpečovat. Veškeré informace jsou přehledně soustředěny na speciálních webových stránkách ZDE.

Poznámky:
[1] ZDE

Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky je státní instituce, která zajišťuje odbornou i praktickou péči o naši přírodu, zejména o chráněné krajinné oblasti, národní přírodní rezervace a národní přírodní památky. Více ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…