AOPK: Vstup do lomu na Janičově vrchu v Mikulově je v létě opět regulován

06.07.2021 11:01

Přírodní památka Lom Janičův vrch u Mikulova byla v minulosti v letních měsících výrazně přetěžována návštěvníky. Problém byl zejména se znečišťováním území a přetížením dopravy v okolí. Správci území proto v minulém roce přistoupili k regulaci vstupu a nastavili jasná pravidla. Protože se tento model osvědčil, bude pokračovat i v následujících letech.

AOPK: Vstup do lomu na Janičově vrchu v Mikulově je v létě opět regulován
Foto: AOPK.cz
Popisek: Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky

V předchozích sezónách bohužel nebyly výjimkou dny, kdy se v lomu tísnilo až tisíc lidí. AOPK ČR proto omezila počet návštěvníků pouze na sto osob v jednom okamžiku. „Loni jsme si ověřili, že regulace návštěvnosti v letní sezóně přírodní památce velmi prospěla a rozhodli jsme se jí aplikovat i v následujících letech. Proto jsme na jaře oslovili možné provozovatele, aby předložili nabídky nájemného. S vybraným nájemcem byla v květnu podepsána smlouva a vstup bude v následujících třech letech regulován, vždy mezi 15. 6 a 15. 9.,“ vysvětluje Jiří Kmet z Agentury ochrany přírody a krajiny ĆR.

Od poloviny června tedy je v lomu opět vybíráno vstupné a je vybaven nezbytnou infrastrukturou. Návštěvníci mají k dispozici převlékárnu, toalety i vodu na mytí. V areálu je opět dostatek nádob na odpad a zajištěn pravidelný úklid.

Návštěvníci mohou používat pouze ekologicky šetrné opalovací prostředky, aby nedocházelo ke znečišťování vody. Na jaře byly v celém prostoru instalovány nové bezpečnostní zábrany a linie bójí, které mají za úkol jasně vymezit prostor, kam není z důvodu ochrany přírody či bezpečnosti návštěvníků možné vstupovat nebo plavat.

Zatopený vápencový lom již více než deset let láká místní i návštěvníky Mikulova ke koupání a ochránci přírody dlouhodobě čelili problémům s odpadem, ničením přírodního prostředí i kritice, že situaci neřeší. „Trvale deklarujeme, že lom nechceme veřejnosti úplně uzavřít, zastáváme totiž názor, že lidé mají do přírody chodit, pokud je to jen trochu možné. Současný systém regulace návštěvnosti prospívá organismům, které se v lomu vyskytují. Vítají jej také obyvatele severní části Mikulova, která bývala v létě dopravně přetížena. Vzhledem k výraznému omezení počtu vstupujících osob byl v minulém roce podstatně menší tlak na využití parkovacích míst a uklidnila se dopravní situace. Stejný efekt regulace očekáváme i letos,“ dodává Jiří Kmet.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

10:04 DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

Pro budovanou linku D a automatizaci stávající linky C Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) plánuje na…