AZ smart: Stres z maturity? Neúspěšná maturita z dospělosti není konečná

24.05.2013 10:50

Státní maturity v těchto dnech vrcholí, ale ne každý student u zkoušky z dospělosti uspěje. AZ smart, české centrum pro pomaturitní a specializované vzdělávání odhaduje, že až několik desítek tisíc školáků z více než 90 tisíc letošních maturantů závěrečné testy ze státní maturity nesloží v řádném termínu.

AZ smart: Stres z  maturity? Neúspěšná maturita z dospělosti není konečná
Foto: Hans Štembera
Popisek: Studenti, ilustrační foto

I kdyby se jim to podařilo v opravném, nebudou moci plynule přejít na vysokoškolské studium kvůli promeškaným termínům přijímacího řízení. Centrum proto studentům vychází vstříc. Školáci, kteří dodatečně složí maturitu, mohou být přijati do takzvaných „nultých ročníků VŠ“, u nichž je až 93% úspěšnost přijetí na studium na vysoké školy.

„Kvůli maturantům, ať už v září maturitu napodruhé získají či ne, je připraveno jednoleté studium jazyků a přípravky na vysoké školy s posunutým datem přijímaček,“ uvedl Martin Vaněk, ředitel centra AZ smart s tím, že přihlášky vzdělávací centrum přijímá až do půlky října, do kdy mohou studenti dodatečně složit maturity a být přijati do „nultých ročníků VŠ“, u nichž je až 93 procent úspěšnost přijetí na vysoké školy. Přináší tak řešení pro studenty, kteří budou stát před obtížným rozhodnutím, jak efektivně naložit s časem, který je dělí od dalšího termínu.

Nulté ročníky VŠ

Řada studentů bude stát před závažným problémem, jak se vypořádat s neúspěchem u státní maturity. I když budou úspěšní v zářijovém opravném termínu, na vysoké školy už se nedostanou a budou mít před sebou nenaplněný rok. Pokud totiž uspějí v září, nestihnou zákonitě termín srpnových přihlášek na VŠ, které vyžadují úspěšné složení státních maturit. Škola AZ smart proto přichází s nultými ročníky, tedy jednoleté odborně zaměřené vzdělávání formou denního studia. Tzv. nulté ročníky VŠ tak otevřou bránu ke studiu na vysoké škole.

Pokud studenti neuspějí u státních maturit i v září, mohou nastoupit stejné studium nebo také denní jazykové kurzy AZ smartu a překlenout tak nelehké mezidobí jejich života., Využít tedy maximálně daný čas, aby příští rok u zkoušek z dospělosti uspěli.

Obtížná matika, čeština i angličtina

Dle ministerstva školství na testu z matematiky pohořelo 20,6 procent středoškoláků a u testu z mateřského jazyka bylo 1,9 procent propadlíků. Studenti se mohou proti nezdárnému výsledku odvolat do 5. června u ministerstva školství či v případě písemných a ústních testů u krajských úřadů.

Povinně skládají zkoušky z českého jazyka a poté si mohli vybrat buď spíše neoblíbenou matematiku, kterou zvolilo 40 procent studentů či některých z cizích jazyků. Z dvouúrovňové stupnice obtížnosti z minulých let v letošním roce vyhrála ta lehčí. V budoucnu přitom hrozí, že bude matematika povinná i přes značné potíže, které maturantům činí. Experti o povinném zavedení uvažují kolem roku 2020.

Jako cizí jazyk kralovala angličtina, se kterou si neporadilo 2,4 procenta středoškoláků. Letos maturuje podobně jako v předchozích letech v řádném termínu kolem 90 tisíc žáků.  Zhruba 11 procent přihlášených k maturitám se ke zkouškám nedostavilo.

Pro studenty byl obtížný i test z češtiny, kde byla nalezena i chyba. Letos neuspělo 1,9 procent maturantů, což je zhoršení o 0,8 procenta oproti loňsku.

O vzdělávacích centrech AZ smart

Vzdělávací centrum AZ smart s.r.o. bylo založeno v roce 1998, od roku 2001 následně funguje pod právní formou typu s.r.o. Nyní působí na třech místech republiky – v Praze, Brně a Ostravě, vždy v centrální části metropolí. Dnes se AZ smart pyšní jako jedno z mála center až 93% úspěšností při přijetí jeho studentů na vysoké školy.

Od počátku vyvíjela agentura svou činnost v několika stěžejních oblastech – jazykové kurzy pro veřejnost, individuální výuka a doučování, přípravné kurzy k přijímacím zkouškám na vysoké školy - právnické, pedagogické a filozofické fakulty, dále na ekonomické směry, jako VŠE, Českou zemědělskou univerzitu, VŠB ad., a v neposlední řadě vzdělávací a sportovní pobyty dětí a mládeže.

Vzdělávací centra AZ SMART poskytují svým klientům kompletní vzdělávací a jazykové služby vysoké kvality. To je jeden z důvodů, proč vedle svých aktivit věnuje AZ SMART značnou část svého potenciálu úzké spolupráci s předními pedagogy a odborníky, kteří působí na tuzemských i zahraničních vysokých školách, jsou autory naučné literatury a posluchačům mají co nabídnout.

Jednoleté denní pomaturitní studium je celoroční intenzivní a komplexní přípravné studium, jež zajistí kvalitní přípravu studentů na nejžádanější obory VŠ, a to právo a historie státu, psychologie a základy společenských věd, ekonomie a management a příprava na lékařské fakulty. Zvláštní kategorii tvoří denní pomaturitní studium anglického jazyka s možností přípravy na certifikaci FCE, KET, PET a CAE. Studium je doplněno o přípravu na národní srovnávací zkoušky - tzv. OSP Scio testy, které tvoří přijímací řízení na některé tuzemské vysoké školy se získáním Závěrečného Certifikátu o absolvování pomaturitního studia angličtiny. Studium je určeno také pro žáky, kteří letos neuspějí u státních maturit, či přijímacích zkoušek na vysněnou vysokou školu.

Výuka probíhá čtyři dny v týdnu v celkovém rozsahu až 400 hodin (u pomaturitního studia angličtiny 5 dnů/týden v rozsahu 680 hodin). Je vedena týmem zkušených pedagogů, kteří působí na tuzemských i zahraničních vysokých školách (UK, VŠE, Y/N, VŠFS, v Akademii věd ČR, apod.) a vedou výuku formou vysokoškolských přednášek, jazykových seminářů, diskuzí, poskytují osobní konzultace a samozřejmostí jsou závěrečné testy či složení zkoušek. Více o vzdělávacích centrech AZ smart naleznete na stránkách http://www.azsmart.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

20:48 Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

V rámci oslav výročí Pražského povstání se dnes konal vzpomínkový pietní akt na místě bývalého nacis…