Agentura ochrany přírody a krajiny: 25 milionů záznamů o rozšíření rostlin a živočichů v České republice

22.08.2019 8:24

Najdete je na jednom místě - v Nálezové databázi ochrany přírody.

Agentura ochrany přírody a krajiny: 25 milionů záznamů o rozšíření rostlin a živočichů v České republice
Foto: red
Popisek: Agentura ochrany přírody a krajiny ČR

Jde o národní systém dat o druhové rozmanitosti, který buduje většina států Evropy. Ve střední Evropě je česká databáze nejrozsáhlejší.

Nejvíce je záznamů o výskytu rostlin. Je to díky mapování biotopů, které je nejrozsáhlejším jednotným průzkumem přírody u nás vůbec. Tohoto mapování se účastnilo několik desítek odborníků od roku 2000. Nejpočetněji zaznamenané jsou běžné druhy rostlin přítomné ve většině biotopů. Milionovou hranici překonávají jako skupina i ptáci a motýli. Nejčastěji zadávanými ptáky jsou kachna divoká, kos černý a sýkora koňadra. Nejčetnějším obojživelníkem je skokan hnědý, mezi motýly je nejčastěji zadávána babočka paví oko. Nejzajímavější jsou nálezy druhů vzácných a ohrožených (shrnutých v červených seznamech) a ty tvoří více než desetinu (2,8 milionu) celého obsahu databáze.

Profesionální ochránci přírody a další odborníci využívají údaje o výskytu rostlin a živočichů při ochraně ohrožených druhů a používají se i pro vyhodnocování dlouhodobých trendů jejich početnosti. Ze záznamů z nálezové databáze ochrany přírody bylo možné též zmapovat výskyt račího moru a souvislost mezi jeho šířením s rozšiřováním nepůvodních druhů raků.

Většina obsahu databáze je veřejná a veřejnost do ní může i přispívat. Nejjednodušší možností je využít mobilní aplikaci BioLog a jejím prostřednictvím zaslat svá pozorování. „V současnosti mapujeme například veverku obecnou. Ani u tak známého druhu nelze tvrdit, že známe jeho rozšíření dostatečně. Zajímavé je totiž třeba zjistit, zda existují nějaké souvislosti mezi výskytem barevných forem veverek (rezavá a černá),“ vysvětluje Karel Chobot, ředitel odboru monitoringu biodiverzity Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.

V rámci našeho území existuje také řada „bílých míst biodiverzity“, odkud nemá AOPK ČR v databázi více než 10 záznamů. Zjistit, kde se tato neprozkoumaná místa ještě vyskytují, můžete na webu bilamista.nature.cz a pokud dokážete některé druhy spolehlivě určit, můžete přispět k zaplnění těchto bílých míst na mapě České republiky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

20:48 Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

V rámci oslav výročí Pražského povstání se dnes konal vzpomínkový pietní akt na místě bývalého nacis…