Agentura ochrany přírody a krajiny: Zaostřeno na půdu

16.11.2021 9:15 | Tisková zpráva

Vetšina článků posledního čísla časopisu Ochrana přírody je zaměřena na půdu. Kromě poutavého čtení v něm najdete i spoustu zajímavých obrázků.

Agentura ochrany přírody a krajiny: Zaostřeno na půdu
Foto: red
Popisek: Agentura ochrany přírody a krajiny ČR

Bořivoj Šarapatka v úvodníku vysvětluje, že půda je jednou z hlavních složek životního prostředí, kromě produkčních funkcí poskytuje i ekosystémové služby. 

Anketa

Co soudíte o think-tanku Bezpečnostní centrum Evropské hodnoty?

5%
hlasovalo: 11147 lidí
Je také významnou zásobárnou uhlíku, více než 40 % organismů je v suchozemských ekosystémech během svého života spojeno s půdou.

Ladislav Miko v článku Půda jako hotspot biodiverzity aneb ráj drobných půdních členovců konstatuje, že půda si svou druhovou rozmanitostí nijak nezadá s takovými ekosystémy, jako jsou tropické korálové útesy či tropické deštné či galériové lesy. Výskyt určitých druhů a celkové druhové bohatství je pak skvělým indikátorem stavu půdního prostředí a často i nadzemního ekosystému. V článku Aleny Novákové se můžete seznámit s půdními houbami, Ivan H. Tuf a Ondřej Machač vás zavedou do světa půdních predátorů, Hana Šantrůčková v článku Jak jsme na tom s lesními půdami vysvětluje,že chránit je potřeba nejen obhospodařovanou půdu, ale i půdy lesní, protože se spolu s dalšími faktory podílejí na zdravotním stavu našich lesů. V textu Jaroslava Záhory se pak dozvíte, co to je dešťová past a že je důležité prodlužovat dráhu vodní kapky.  Především půdní biologii je zasvěcen i rozhovor s Ladislavem Mikem.

Ti, které téma půdy nezaujalo, se mohou začíst třeba do článku Pavla Pešouta. Konstatuje, že dohody o hospodaření, které AOPK ČR začala před deseti lety formou veřejnoprávních smluv využívat, jsou čím dál významnějším nástrojem pro spolupráci s vlastníky a hospodáři v ochraně přírody. František Groessl z ČSOP Libosváry popisuje vlastní praktické zkušenosti s pasteveckými psy, kteří jsou považováni za jedno z nejúčinnějších opatření proti útokům vlků na hospodářská zvířata. 

Rubrika Mezinárodní ochrana přírody se věnuje oceánům – autoři Jan Plesník a Lubomír Hanel uvádějí, že mořská biologická rozmanitost potřebuje nejen chráněná území, ale celkově šetrnější využívání světového oceánu. Vyjednání takového přístupu se podle nich dá svou obtížností přirovnat ke sjednání Pařížské dohody na ochranu podnebí.

Přejeme příjemné čtení.

Toto i starší čísla najdete ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…