Agentura ochrany přírody a krajiny: Zkontrolováno. Projekt Ze života hmyzu jde do finále

25.05.2022 13:30 | Tisková zpráva

Vzácným druhům hmyzu v Bílých Karpatech a Beskydech již pět let pomáhají pily, kosy a ovce – díky evropskému projektu Ze života hmyzu [1] se obnovilo více než 500 hektarů svetlých lesů, pastvin a luk, které ke svému životu potřebuje například jasoň dymnivkový, roháč obecný a další chráněné druhy.

Agentura ochrany přírody a krajiny: Zkontrolováno. Projekt Ze života hmyzu jde do finále
Foto: red
Popisek: Agentura ochrany přírody a krajiny ČR

V minulém týdnu proběhla přímo v terénu závěrečná dvoudenní monitorovací mise ze strany kontrolního týmu poskytovatele dotace, kterým je Evropská komise. 

Anketa

Jste pro schválení „manželství pro všechny“?

3%
95%
hlasovalo: 17409 lidí

„Projekt se zaměřuje na úbytek hmyzu, což je v současnosti velice závažný problém. Celá Evropa se potýká s výrazným poklesem biodiverzity a úbytkem důležitých opylovačů. Projekt Ze života hmyzu přispěl k rozšíření potřebných habitatů pro vzácné druhy hmyzu,“ komentuje Manuel Montero Ramírez, kontrolor projektu z agentury CINEA Evropské komise.

„Díky výborné spolupráci s hospodáři a vlastníky půdy se podařilo dosáhnout cílové rozlohy obnovovaných stanovišť a dokonce ji i mírně přesáhnout. Jde o obnovu původních pastvin, luk či světlých lesů, které za poslední dekády zcela zarostly a staly se tak neprostupnými dokonce i pro hmyz. Do konce tohoto roku nás čeká ještě mnoho práce a zaměříme se také na to, co budeme dělat po skončení projektu. Krajina se totiž musí udržovat, aby znovu nezarostla,“ konstatuje koordinátorka projektu Veronika Havlíčková z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.

„Kontroloři si prohlédli několik lokalit napříč projektovým územím v Česku i na Slovensku, mluvili s hospodáři, vlastníky projektových ploch i se zástupci obcí. Byli spokojeni, stanovené cíle se daří plnit bez významných problémů a změn a projekt se tak ubírá ke zdárnému završení. Podrobnou zprávu z monitorovací mise však obdržíme až za několik týdnů,“ říká Veronika Havlíčková.

Projekt se věnuje obnově přirozeného prostředí vybraných chráněných druhů hmyzu, především roháče obecného, jasoně dymnivkového, modrásků černoskvrnného, bahenního a očkovaného a na slovenské straně také vzácného žluťáska barvoměnného. Zásahy v krajině pro tyto druhy však mají pozitivní dopad na mnoho dalších hmyzích druhů s podobnými životními nároky.

Jason dymnivkový a roháč obecný, pro svůj život  potřebují velice ojedinělé prostředí – světlé lesy, jejichž výskyt je v celoevropském měřítku vzácný kvůli změně způsobu hospodaření v lesích. Například lesní pastva, která po staletí přispívala k zachování světlých lesů, je na území ČR zakázána již od dob Marie Terezie, což už v dnešní době nemá své opodstatnění. Roháč obecný, největší evropský brouk, zároveň potřebuje k dlouhému vývoji svých larev (až 5 let) navíc dostatek mrtvého dřeva.

Rozdílné životní nároky mají pak další vzácné projektové druhy - modrásci černoskvrnný, bahenní a očkovaný, pro něž jsou obnovovány suché pastviny či vlhké louky. Nejnáročnější je žluťásek barvoměnný, o jehož záchranu se snaží slovenští partneři projektu. Ten totiž vyžaduje kombinaci skoro všech výše uvedených typů prostředí rozložených na velkém území.

„Druhová pestrost je v ochraně přírody klíčová a pro ni je nezbytná pestrá krajina. Obnovujeme proto pestrou mozaiku stanovišť bez ostrých hranic mezi nimi,“ zhodnocuje dopad projektu Michal Plátek, projektový entomolog z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR. 

Projekt Ze života hmyzu usiluje o obnovu celkem 510 hektarů stanovišť cílových druhů hmyzu (280 v ČR a 230 na Slovensku). Aktuálně bylo projektem nějakým způsobem zasaženo již 548 ha a do konce jeho realizace se číslo ještě o něco zvýší. Z celkového množství projektových ploch je 247 ha určeno k obnově některé z forem světlého lesa (pařezina, pastevní háj či přechod mezi loukou a lesem), na 206 ha se obnovují pastviny a louky a 97 ha je přeměněno z intenzivně obhospodařovaných luk a pastvin na extenzivní. Ty byly rozčleněny na menší celky, na kterých se pase a seče méně než dosud a bylo na nich vysázeno množství původních dřevin. Své zásahy projekt blíže směřoval do čtyř hlavních evropsky významných lokalit: EVL Beskydy, EVL Bílé Karpaty a EVL Čertoryje na české straně a do EVL Holubyho kopanice na Slovensku.


Poznámky:
[1] Projekt „Ochrana vybraných druhů hmyzu soustavy Natura 2000 v přeshraniční oblasti Západních Karpat (ČR-SR)“ (zkráceně Ze života hmyzu) je financován z komunitárního programu LIFE Evropské komise, který podporuje evropsky významné druhy rostlin a živočichů a ochranářské činnosti v evropsky významných lokalitách po celé EU. Realizace projektu probíhá od poloviny roku 2017 do konce roku 2022, s celkovým rozpočtem 4 222 005 eur (přibližně 110 mil. Kč). Vedle AOPK ČR se na něm podílí i další čeští partneři a také jeden slovenský. V CHKO Bílé Karpaty jsou to ZO ČSOP Bílé Karpaty a Vzdělávací a informační středisko Bílé Karpaty, o.p.s., v  CHKO Beskydy pak ČSOP SALAMANDR a infinity-progress z.s., na slovenské straně – v CHKO Biele Karpaty Bratislavské regionální ochranářské sdružení. Někteří partneři přímo vykonávají krajinotvorná opatření, jiní mají na starosti šíření povědomí o důležitosti biologické bohatosti v krajině a snaží se co nejzajímavější formou přiblížit spletitý životní cyklus cílových druhů, který je až překvapivě velice komplikovaný.

Více ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

7:23 Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

Fair play, boj proti předsudkům, všestrannost a nutnost spolupráce rodičů a trenérů. To jsou témata …