Agentura pro sociální začleňování zapojí do koordinovaného čerpání evropských dotací dalších 9 měst

26.12.2015 13:29

Dalších devět měst může od nového roku účinněji řešit problémy spojené s existencí sociálně vyloučených lokalit na jejich území.

Agentura pro sociální začleňování zapojí do koordinovaného čerpání evropských dotací dalších 9 měst
Foto: Agentura pro sociální začleňování
Popisek: Agentura pro sociální začleňování, logo.

Vládní Agentura pro sociální začleňování je zapojí do takzvaného Koordinovaného přístupu k sociálně vyloučeným lokalitám (KPSVL), který jim umožní řešit problém chudoby a sociálního vyloučení komplexním způsobem a zajistí jim exkluzivní přístup k některým evropským dotacím. Jde o města: Chomutov, Liberec, Most, Nový Bor, Postoloprty, Sokolov, Varnsdorf, Vítkov-Budišov a Žďár nad Sázavou. O jejich zapojení do spolupráce s Agenturou včera rozhodli členové Monitorovacího výboru Agentury, který je jejím dozorčím orgánem.

Do výběrového řízení pro tzv. 4. vlnu obcí a měst, která se zařadí do Koordinovaného přístupu k sociálně vyloučeným lokalitám , se přihlásilo celkem 11 lokalit. Devět lokalit uspělo, dvěma městům (Rumburk a Vsetín) byla nabídnuta spolupráce v rámci tzv. vzdálené dílčí podpory. Tu budou tato města dostávat po dobu jednoho roku a během té doby by mělo dojít k detailnějšímu vymezení řešených problémů a navržení reálných způsobů řešení. Města se lépe připraví na budoucí vstup do Koordinovaného přístupu.

V devíti obcích, které budou nově zapojeny do Koordinovaného přístupu, vznikne platforma s názvem Lokální partnerství, která zahrne všechny místní subjekty podílející se na řešení problémů spojených se sociálním vyloučením (zástupci města, škol, úřadu práce, policie, neziskových organizací, apod.). Dalším výstupem bude tzv. místní strategický plán sociálního začleňování. S jeho vytvořením pomůže městům i místním partnerům Agentura. Lokálního partnerství by mělo navrhnout základní obsahovou část strategického plánu. Agentura bude podporovat obce i při získávání prostředků na konkrétní projekty, které budou na plán navazovat (může jít například o posílení sociálních služeb, rekonstrukce bytů pro sociální bydlení, vznik komunitních center, projekty podpory zaměstnanosti nebo podporu škol pro práci s žáky ze sociálně znevýhodněného prostředí).

"Cílem je, aby řešení problematiky sociálního vyloučení probíhalo koordinovaně, komplexně a dlouhodobě ve všech oblastech, kterých se týká. Aby nebyly řešeny její dílčí části nebo projevy problémů spojených s chudobou a vyloučením," dodává ředitel Agentury Radek Jiránek. Koordinovaný přístup je finančním mechanismem, v jehož rámci mohou města a obce čerpat evropské prostředky ze tří operačních programů (OP Zaměstnanost, OP Výzkum, vývoj a vzdělávání, Integrovaný regionální Operační program).

Do Koordinovaného přístupu bude od začátku nového roku zapojeno 37 lokalit (28 z nich vstoupilo v rámci prvních tří vln KPSVL). Celkem se jedná téměř o sto měst, obcí a městských obvodů. Do konce roku 2020 se do Koordinovaného přístupu zapojí až 70 obcí. V režimu vzdálené dílčí podpory bude Agentura spolupracovat se 40 obcemi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

16:05 Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

Prioritou nové Evropské komise by se mohlo stát snížení administrativní zátěže podnikatelů. Tu býval…