Akademie věd ČR: Nová moderní laboratoř zvýší úroveň výzkumu vysoce infekčních chorob

19.03.2023 16:51 | Tisková zpráva

Posunutí výzkumu infekčních onemocnění a vývoje možností léčby na vyšší úroveň si slibují vědci od nové supermoderní laboratoře.

Akademie věd ČR:  Nová moderní laboratoř zvýší úroveň výzkumu vysoce infekčních chorob
Foto: AV ČR
Popisek: Logo Akademie věd ČR

Pracoviště Českého centra pro fenogenomiku Ústavu molekulární genetiky AV ČR (ZDE), které je součástí centra BIOCEV, zahájilo provoz 9. března 2023 ve Vestci u Prahy. V laboratoři na úrovni biologické bezpečnosti 3 chtějí vědci zkoumat vysoce infekční viry a bakterie.

„V Česku je mnoho laboratoří, kde lze zkoumat infekční onemocnění v buňkách. Přesto máme u nás jen omezené možnosti, jak studovat infekce a jejich léčbu in vivo za pomoci zvířecích modelů v režimu takzvané úrovně biologické bezpečnosti 3, zkráceně BSL-3,“ vysvětluje význam nové laboratoře vedoucí Českého centra pro fenogenomiku (ZDE) Radislav Sedláček.

Anketa

Měla by být Markéta Pekarová Adamová odvolána z funkce předsedkyně Sněmovny?

98%
2%
hlasovalo: 38690 lidí

Pracoviště patří ke špičkovým zařízením svého druhu. Disponuje moderní vzduchotechnikou a chemickou dekontaminační stanicí pro odpadní vodu. Splňuje nejvyšší nároky na bezpečnost nejen podle českých norem, ale i v souladu s mezinárodními doporučeními. Nová laboratoř poslouží především preklinickému testování nových léčivých preparátů na zvířecích modelech v dostatečné kapacitě.

Laboratoř pro všechny

„Laboratoře BSL-3 se používají ke studiu infekčních agens nebo toxinů, které se mohou přenášet vzduchem a způsobovat potenciálně smrtelné infekce. Do této kategorie kromě SARS-CoV-2 spadá například i virus žluté zimnice, virus západonilské horečky, venezuelské koňské encefalitidy, východní koňské encefalitidy a MERS-CoV,“ dodává Radislav Sedláček.

Podle ředitele Ústavu organické chemie a biochemie AV ČR (ZDE) Jana Konvalinky zprovoznění laboratoře zvýší úroveň výzkumu infekčních onemocnění a jejich potenciální léčby. „Služby laboratoře mohou využít vědci z České republiky i ze zahraničí v rámci otevřeného přístupu do velké výzkumné infrastruktury,“ dodává. Otevření laboratoře podpoří výzkumy i jeho ústavu, který vytváří léčiva proti virům.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

AOPK: V Jeseníkách sčítali ornitologové sovy a slyšeli i vlky

22:08 AOPK: V Jeseníkách sčítali ornitologové sovy a slyšeli i vlky

V polovině dubna se CHKO Jeseníky sčítaly sovy. Akci pořádala Agentura ochrany přírody a krajiny ČR …