Akademie věd: Karikatury českých vědců a vědkyň putují po USA

15.01.2018 16:10

Výstava o osobnostech české vědy poputuje na jaře do Memphisu v Tennessee, kde se v květnu každoročně koná Memphis in May International Festival; letos se zaměří na Českou republiku. Výstava je v těchto dnech k vidění na Velvyslanectví České republiky ve Washingtonu, kde ji dosud zhlédlo více než pět tisíc návštěvníků.

Akademie věd: Karikatury českých vědců a vědkyň putují po USA
Foto: AV ČR
Popisek: Logo Akademie věd ČR

Výstava o osobnostech české vědy poputuje na jaře do Memphisu v Tennessee, kde se v květnu každoročně koná Memphis in May International Festival; letos se zaměří na Českou republiku. Výstava je v těchto dnech k vidění na Velvyslanectví České republiky ve Washingtonu, kde ji dosud zhlédlo více než pět tisíc návštěvníků.

Na velvyslanectví bude k vidění dokonce ledna 2018, v jeho prostorách si ji tudíž mohli  prohlédnout nejenom ti, co přišli volit v parlamentních volbách 2017, ale příležitost k její návštěvě budou mít také voliči, kteří dorazí k volbám prezidentským.

Výstava je součástí projektu Otevřená věda, jehož cílem je zvyšování zájmu o vědu a výzkum mezi žáky a studenty, kteří se teprve rozhodují o budoucím povolání. Osobité grafické zpracování expozice přibližuje lidem všech generací významné historické i současné vědecké osobnosti a objevy s humorem a nadsázkou, prostřednictvím netradičních originálních karikatur. „Výstavy o českých vědcích  existují zatím dvě. V roce 2014 vznikla výstava Čeští vědci a jejich vynálezy, kterou o dva roky později doplnila další – České vědkyně a jejich přínosy nejen české vědě. Do Ameriky putovaly na dvě desítky vybraných plakátů z obou výstav,“ prozradila projektová manažerka Marta Dlouhá.

Prof.Hynek Wichterle
Výstavu ve Washingtonu navštívil i vnuk Otty Wichterleho – biolog Hynek Wichterle působí od roku 2004 na prestižní Columbia University v New Yorku, kde se zabývá základním výzkumem buněčné identity.

Mezi zobrazenými osobnostmi  lze  například spatřit vynálezce polarografu a nositele Nobelovy ceny Jaroslava Heyrovského, objevitele antivirotik používaných mj. při léčbě HIV/AIDS Antonína Holého, vynálezce stejnojmenné vodní turbíny Viktora Kaplana, vynálezce měkkých kontaktních čoček Ottu Wichterleho, farmakoložku Helenu Raškovou, průkopnici rentgenografie u nás Adélu Kochanovskou, zakladatelku československé dětské endokrinologie Jiřinu Čížkovou či první ženskou nositelku Nobelovy ceny v oboru lékařství, biochemičku Gerty Coriovou. Autorem karikatur je ilustrátor Přemek Ponáhlý.

Vánoční bazar
Výstavu v prostorách Velvyslanectví České republiky ve Washingtonu byla možné si prohlédnout mj. při volbách nebo vánočním bazaru

Velvyslanec Hynek Kmoníček s manželkou
Velvyslanec Hynek Kmoníček s manželkou

Výstava o českých vědcích je v současnosti až do konce února k vidění například v Městské knihovně v Rožnově pod Radhoštěm, výstava o českých vědkyních bude do konce února přístupná  v Městské knihovně v Jindřichově Hradci. V Praze  bude možné si prohlédnout vybraná díla 8. března 2017 v Národní technické knihovně v Praze 6-Dejvicích.

Připravila: Andrea Saláková, Divize vnějších vztahů SSČ AV ČR
Foto: Velvyslanectví České republiky ve Washingtonu

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Vyhodnocení akce Speed Marathon 2024

16:08 Policie ČR: Vyhodnocení akce Speed Marathon 2024

V pátek 19. dubna 2024 se na území České republiky uskutečnila celoevropská dopravně bezpečnostní ak…