Akademie věd: Za hromadný úhyn kosů může virus Usutu

08.01.2019 9:59

V loňském roce veřejnost upozornila na neobvyklé hynutí kosů černých na různých místech ČR. Jejich úbytek následně potvrdilo i celonárodní sčítání ptáků na krmítkách. Genetické analýzy českých vědců nyní potvrdily podezření, že na vině je virus Usutu. Virus může nakazit i člověka, obvykle však nezpůsobuje vážné obtíže.

Akademie věd: Za hromadný úhyn kosů může virus Usutu
Foto: AV ČR
Popisek: Logo Akademie věd ČR

Vědci ze tří institucí – Veterinární a farmaceutické univerzity v Brně, Parazitologického ústavu Biologického centra AV ČR a Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy v Praze – zkoumali výskyt onemocnění přenášených v městském prostředí zejména klíšťaty a komáry ze zvířete na člověka. V rámci tohoto projektu byl u více než desítky kosů uhynulých koncem léta 2018 v Praze a Brně detekován a izolován ptačí virus Usutu.

Molekulárními metodami se podařilo prokázat, že jde o různé genetické linie. „Zatímco kmeny viru detekované v Praze jsou příbuzné virům zachyceným v Německu, Belgii a Francii, v Brně byly prokázány kmeny geneticky podobné vzorkům z Rakouska a Maďarska,“ upřesnil Václav Hönig, virolog z Parazitologického ústavu Biologického centra AV ČR.

Virus Usutu přenášený komáry napadá především ptáky, nakazit však může i člověka. Infekce člověka probíhá většinou zcela bezpříznakově či má lehkou formu (teplota, únava, někdy vyrážka nebo žloutenka). Zejména u pacientů s oslabenou imunitou však byly zaznamenány i případy vážných infekcí centrální nervové soustavy. Usutu patří spolu s významnými patogeny člověka, jako jsou virus klíšťové encefalitidy, žluté zimnice či horečky Západního Nilu, do čeledi Flaviviridae.

Pomoc veřejnosti

Vědci se nyní obracejí na veřejnost se žádostí o pomoc. Pokud občané naleznou v městských a příměstských oblastech Prahy, Brna a Českých Budějovic uhynulé kosy, ježky nebo veverky, mohou se ozvat na kontaktech uvedených na oficiálních webových stránkách projektu ZDE.

Významnou roli při zjišťování koloběhu viru Usutu sehrála veřejnost v minulosti už několikrát. Výzkumníci ve většině případů získali potřebný materiál pro zjištění jeho přítomnosti právě díky tomu, že je lidé upozornili na podezřelé úhyny (zejména) kosů. Historicky byl v České republice, konkrétně v Brně, tento virus zachycen výzkumníky Ústavu biologie obratlovců AV ČR již v roce 2011 a 2012, také u uhynulých kosů. „Podobná situace se může opakovat, a to i u dalších patogenů přenášených členovci,“ uvedl Jan Votýpka z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy.

Virus Usutu byl poprvé izolován v 50. letech minulého století v Africe, odkud se následně několikrát rozšířil do Evropy, kde způsobil lokální rozsáhlé vymírání (epizootie) v populacích kosů. „Ačkoliv je virus schopen nakazit relativně široké spektrum ptačích druhů, kosi a sovy jsou k této infekci obecně velmi citliví a infekce u nich často končí smrtí. Pokud však jedinec nákaze nepodlehne, získá imunitu, která ho před opakovanou infekcí chrání,“ dodala Lada Hofmannová z Veterinární a farmaceutické univerzity. Přestože v minulém desetiletí proběhly velké epizootie například v Německu, Nizozemsku, Španělsku, Itálii, Rakousku či Maďarsku a způsobily výrazný pokles populací kosa černého, ještě nikdy rozšíření viru nezpůsobilo vyhynutí konkrétního druhu ptáka, a to ani na lokální úrovni.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČD - Telematika slaví 30 let, více se chce zaměřit na zákazníky ze státní správy a kyberbezpečnost

19:15 ČD - Telematika slaví 30 let, více se chce zaměřit na zákazníky ze státní správy a kyberbezpečnost

V polovině dubna oslavila společnost ČD - Telematika již 30 let fungování. V posledních letech přito…