Allianz: Čtvrtina úmrtí při autonehodách má v Česku stejného původce – alkohol

22.12.2014 12:30

V období vánočních večírků, rodinných sešlostí a novoročních oslav řeší spousta lidí nepříjemné dilema: „drahé taxi“, nebo „řídit pod vlivem“? Zkušenosti klientů Allianz, ale i nejnovější data Světové zdravotnické organizace (WHO), ukazují, že i drahé taxi se v těchto případech může vyplatit. V České republice je podle WHO alkohol zodpovědný za každou čtvrtou oběť autonehod – stejně jako třeba v Zimbabwe!

Allianz: Čtvrtina úmrtí při autonehodách má v Česku stejného původce – alkohol
Foto: Allianz
Popisek: Allianz

Z čísel analýzy, kterou podle dat WHO udělalo Allianz centrum pro technologie v Ismaningu u Mnichova, je zřejmé, že nulová tolerance alkoholu za volantem v Česku některé řidiče příliš netrápí. Ti přitom možná ani netuší, že kromě hazardu se zdravím svým i zdravím okolí riskují v případě nehody i krácení či přímo zamítnutí pojistného plnění ze svého autopojištění.

„Pokud například poškozenému, kterého pod vlivem alkoholu naboural náš klient, v rámci povinného ručení uhradíme škodu, můžeme ji po klientovi následně vymáhat – a také ji vymáháme,“ uvádí Michaela Sitárová, vedoucí týmu regresů v Allianz pojišťovně. „Za loňský rok evidujeme 158 takových případů, letos do konce listopadu jsme zatím v této oblasti provedli 136 regresů.“

Z dat WHO vyplývá, že celosvětově za každou 10. smrt na silnici může alkohol. Česká republika se ve světovém srovnání umístila na 13. nejhorším místě spolu se Zimbabwe, o jedno místo lépe je na tom El Salvador, o jedno hůře pak Mexiko. Ve srovnání s Evropou se Česká republika umístila na 8. nejhorší příčce, nejhůře dopadlo Bělorusko, Lotyšsko a Rusko, kde má alkohol na svědomí zhruba každou druhou oběť autonehod.

Allianz pojišťovna, a. s., je stoprocentní dceřinou společností Allianz New Europe Holding GmbH a součástí přední světové pojišťovací skupiny Allianz SE. Na český trh vstoupila v roce 1993 a během svého působení si vybudovala pevnou pozici jedné ze tří největších českých pojišťoven. Nabízí komplexní škálu pojišťovacích a investičních produktů pro soukromou i firemní klientelu. Allianz pojišťovna, a. s., je jediným akcionářem Allianz penzijní společnosti, a. s. Je také jediným společníkem Allianz Kontakt, s.r.o.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

7:23 Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

Fair play, boj proti předsudkům, všestrannost a nutnost spolupráce rodičů a trenérů. To jsou témata …