Archeopark Pavlov je nejlepší stavbou z betonu

23.11.2017 9:16

Pavlovské muzeum bodovalo v zámoří. Archeopark je podle Mexičanů nejlepší veřejnou stavbou z betonu

Archeopark Pavlov je nejlepší stavbou z betonu
Foto: http://www.archeoparkpavlov.cz
Popisek: Archeopark Pavlov

Namíchat dobře beton je velká věda. A postavit z něj budovu, která uspěje v mezinárodní konkurenci těch nejinovativnějších projektů, je věda ještě větší. Přesně to se však povedlo v případě Archeoparku Pavlov, který získal první místo v soutěži CEMEX Building Award vyhlašované v Mexiku. Podle poroty je tak pavlovské muzeum věnované kultuře lovců mamutů nejlepším veřejným prostorem z betonu. Do letošního ročníku přihlásili jejich autoři celkem 70 staveb z celého světa.
 
Druhé se v kategorii veřejných prostor umístilo kulturní centrum v mexickém Teotitlánu a pomyslnou bronzovou medaili získal terminál v Bukaramanze v Kolumbii. „Vítězství nás samozřejmě ohromně potěšilo. Po titulech Stavby roku 2016, Stavby Jihomoravského kraje a úspěchu muzea v Iconic Awards 2017 v Mnichově se ukazuje, že Archeopark není výjimečnou stavbou jen v českém a středoevropském prostoru, ale celosvětově. Konkurence přitom byla veliká.
 
Soutěže se účastnily projekty z celkem 17 zemí včetně USA, Mexika, Francie, Německa nebo třeba Spojených arabských emirátů,“ uvedl Petr Kubín, ředitel Regionálního muzea v Mikulově, které spravuje i Archeopark Pavlov. „Potvrzuje se tak správnost našeho rozhodnutí, že významu vystavovaných exponátů musí odpovídat i architektura muzea,“ dodal Kubín s tím, že v letošním roce představil Archeopark návštěvníkům například velmi cenný originál takzvané pavlovské venuše.
CEMEX Building Award oceňuje ty nejlepší projekty z Mexika a celého světa, které kreativním a inovativním způsobem využívají beton. Zaměřuje se přitom na udržitelnost a sociální rozměr stavby. Mezinárodní vítěze vyhlásila porota v pěti kategoriích – rezidenční bydlení, dostupné bydlení, stavba, veřejný prostor a infrastruktura. Uděleny byly i čtyři speciální ceny za udržitelnost, inovativní konstrukci, dostupnost a společenskou hodnotu.
 
„Základním materiálem, ze kterého je budova Archeoparku vytvořena, je pohledový beton zpracovaný v nadstandardní kvalitě. Musím proto pochválit i stavební firmu, které odvedla opravdu skvělou práci,“ řekl jeden z autorů stavby Pavel Pijáček z Architektonické kanceláře Radko Květ. Archeopark podle něj v soutěži uspěl i díky neobvyklému konstrukčnímu řešení. „Nadzemní části nemají klasickou střechu, celá vnější skořápka je provedena z betonu. Složité tvary prosvětlovacích věží si přitom vyžádaly zvláštní péči při projektování i velkou řemeslnou zručnost stavbařů,“ doplnil Pijáček.
 
Soutěž CEMEX Building Award vyhlašuje firma CEMEX od roku 1991. Původně byla otevřena pouze projektům z mexického státu Nuevo Leon, od roku 2000 rozšířila svůj záběr na celou zemi a od roku 2004 je mezinárodní. Podmínkou je, aby autoři pro stavbu použili alespoň z poloviny materiály od CEMEXu, který se specializuje na beton, lité směsi, kamenivo a cement. Projekty nejdříve prochází nominaci v jednotlivých zemích, kde má CEMEX zastoupení. Teprve poté postupují do mezinárodního kola.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

13:04 ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

Už jen necelý měsíc mohou žáci základních a středních škol posílat videa do soutěže „Vím proč“ o nej…