Armáda ČR: Adriatic Strike už podesáté, poprvé se zapojily i letadlové lodě

10.06.2022 20:29 | Tisková zpráva

Ve dnech 27. května až 5. června se ve slovinském vzdušném prostoru uskutečnil už 10. ročník mezinárodního cvičení Adriatic Strike. Za Armádu ČR se cvičení zúčastnila trojice letounů L-159 ALCA s leteckým a pozemním personálem z čáslavské základny a předsunutí letečtí návodčí z 22. základny vrtulníkového letectva v Náměšti nad Oslavou.

Armáda ČR: Adriatic Strike už podesáté, poprvé se zapojily i letadlové lodě
Foto: Armáda ČR
Popisek: Armáda ČR, logo.

Tradiční mnohonárodní cvičení je primárně zaměřené na výcvik předsunutých leteckých návodčích (JTAC – Joint Terminal Attack Controller) a letových posádek, dále na spolupráci při nácviku procedur a postupů během přímé letecké blízké vzdušné podpory (CAS - Close Air Support) a také na interoperabilitu v mezinárodním prostředí. Do cvičení se kromě České republiky zapojilo 25 aliančních a partnerských zemí a zhruba 650 příslušníků ozbrojených sil.

Piloti trénovali v horách

Pro piloty se jedná o vynikající zkušenost létat v kopcovitém horském terénu. Navíc ve Slovinsku panuje specifické počasí, zejména v tomto období velmi často přicházejí bouřky. Výcvikové vzdušné prostory jsou relativně malé, a to s sebou nese určité nároky na to, aby piloti z prostoru nevylétávali.

Letové zóny určené pro účely cvičení dosahují až do horského terénu (nejvyšší hora Triglav má 2 864 m), což je pro piloty zásadní rozdíl oproti plochému terénu v České republice. „U nás bývají letecké střelnice na kopci a nalétáváme na ně v „rovném“ terénu, ve Slovinsku byla střelnice v údolí a nalétávali jsme proti kopci. S takovým terénem je potřeba počítat, více přizpůsobit let a dbát na bezpečnost,“ vysvětluje podplukovník Pavel Linhart, velitel 212. taktické letky a jeden z pilotů, který výcvik absolvoval.

Návodčí sladili postupy

Anketa

Má prezident Zeman vaši důvěru? (Ptáme se od 8.6. 2022)

66%
31%
hlasovalo: 19797 lidí

Cvičení se účastnily dva týmy náměšťských návodčích, které ze vzduchu podporovali piloti ostrou municí, což je nejvyšší stupeň výcviku CAS. Z náměšťské letecké základny tu byl i instruktor JTAC, který se podílel na zajištění výcviku. Všichni si pochvalovali především spolupráci v mezinárodním prostředí a sladění postupů leteckých návodčích.

„V průběhu výcviku jsme se setkali s nejrůznějšími platformami zbraní, například Harrier, PC-9, houfnice M777 a měli jsme možnost vyzkoušet si navádění přímo z paluby letounu PC-6. Největší výzvou pro nás ale bylo zasazení helikoptérou pod vrchol Triglavu v rámci scénáře, který měl za úkol procvičit vedení bojové činnosti v horských podmínkách,“ shrnul jeden z náměšťských návodčích.

Prvně s účastí letadlových lodí

Slovinsko do přípravy scénářů cvičení investuje nemalé úsilí. Vůbec poprvé se jim podařilo do cvičení zapojit americkou letadlovou loď, která se pohybovala ve Středozemním moři a startovaly z ní letouny F-18. Kromě ní se zapojila také španělská letadlová loď Juan Carlos, z níž startovaly bitevníky AV-8B Harrier II.

Část letecké techniky působila ze slovinských letišť v Cerklje a Brniku, další část byla nasazena ze svých domácích základen, např. letouny Eurofighter Typhoon z Německa, Tornáda a americké F-16 z Itálie. Piloti čáslavské 212. taktické letky tradičně létaly z místní základny v Cerklje a nalétali cca 35 hodin včetně přeletu do a ze Slovinska.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…