Armáda ČR: Aktivní záloha chce do budoucna rozšířit spolupráci s policií

28.12.2019 18:45

V Konferenčním sále Domu Armády Praha se sešlyčtyři desítky členů Rady velitelů aktivní zálohy. Velitelé se zabývali problematikou dalšího rozvoje aktivní zálohy, přípravou a výcvikem vojáků a plánem cvičení a aktivit v následujícím roce.

Armáda ČR: Aktivní záloha chce do budoucna rozšířit spolupráci s policií
Foto: Armáda ČR
Popisek: Armáda ČR, logo.

Jednání se zúčastnil zástupce ředitele Sekce plánování schopností MO brigádní generál Miloslav Lafek. Hovořil mimo jiné o novinkách v oblasti výcviku a vzdělávání příslušníků AZ: „V roce 2020 spustíme pilotní odborný kurz s vybranými prvky kariérové přípravy pro velitele družstev, čet a rot. Do budoucna také plánujeme rozšíření úkolů aktivní zálohy ve spolupráci s Policií ČR. Aktivní záloha je jedinou složkou, kterou může Vláda České republiky povolat do služby v případě potřeby.“

V rámci programu vystoupil velitel nově vzniklého Velitelství teritoria plukovník gšt. Antonín Genser. Seznámil přítomné s úkoly a určením tohoto velitelství, které odpovídá za odborné a metodické řízení krajských vojenských velitelství v oblasti aktivní zálohy při povolávání vojáků na vojenská cvičení a operační nasazení.

Informace z oblasti personalistiky představil plukovník gšt. Luděk Lacina ze Sekce plánování schopností MO. Vysvětlil přítomným změny při zařazování do AZ. Od roku 2020 budou noví příslušníci AZ zařazování ke konkrétním jednotkám AZ na dva roky a teprve pak budou moci v případě zájmu přejít k jiné jednotce.

Setkání se zúčastnili také zástupci Sekce podpory MO a Sekce rozvoje sil MO. Na závěr přednesli velitelé své postřehy a sdíleli své zkušenosti z výcviku jednotek AZ.

Rada velitelů AZ je stálým poradním orgánem náčelníka Generálního štábu Armády České republiky v oblasti rozvoje Aktivní zálohy Ozbrojených sil ČR. „Členové rady dávají náčelníkovi Generálního štábu doporučení ohledně výcviku a přípravy záložníků a předkládají mu zprávu o své činnosti a plán aktivit a akcí na další rok,“ upřesnil poradce pro aktivní zálohu kapitán Ludvík Cimburek.

  • K 1. prosinci 2019 slouží v Aktivní záloze Ozbrojených sil ČR 3191 vojáků, z toho 286 žen. Aktivní záloha se skládá ze 14 jednotek teritoriálních pěších rot u Krajských vojenských velitelství, které jsou primárně určeny k ostraze objektů důležitých pro obranu státu (ODOS) a 30 jednotek AZ u vojenských útvarů, které posilují jejich schopnosti.
  • Armáda ČR plánuje v roce 2025 mít ve svých řadách 5000 aktivních záložníků.
  • Legislativa platná od 1. července 2017 umožňuje operační nasazení vojáků AZ až na 7 měsíců za rok mimo území České republiky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

13:04 ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

Už jen necelý měsíc mohou žáci základních a středních škol posílat videa do soutěže „Vím proč“ o nej…