Armáda ČR: Experimentální cvičení na podzim prověří moderní technologie

22.07.2022 20:39 | Tisková zpráva

Na přelomu září a října letošního roku se ve vojenském výcvikovém prostoru Hradiště uskuteční cvičení Joint Fires Experimental. Zaměří se na využití moderních technologií a mělo by ukázat případné rezervy i nové výzvy. Vedle pozemních sil se zapojí vzdušné, kybernetické i speciální síly. U organizátorů i samotných vojáků půjde o výjimečnou zkušenost.

Armáda ČR: Experimentální cvičení na podzim prověří moderní technologie
Foto: Armáda ČR
Popisek: Armáda ČR, logo.

Že je vám název cvičení povědomý? Jako Joint Fires bylo v minulých letech pojmenováno cvičení dělostřeleckého pluku, kterého se pravidelně účastnili například i vojáci z Polska, Slovenska nebo Německa. Letos ale velitel pozemních sil, generálmajor Ladislav Jung, rozhodl, že výcvikové prostory využijí pozemní síly jinak.

Anketa

Komu více důvěřujete?

hlasovalo: 9633 lidí

„Procvičíme nejen aktuální schopnosti armády při poskytování různých druhů palebné podpory manévrovým jednotkám. Zaměříme se hlavně na využití moderních, nedávno zavedených technologií - a také je porovnáme s těmi, které máme v rámci projektů modernizace ještě získat. Joint Fires Experimental nám tak poslouží více, než jen k ověření toho, co již v rámci palebné podpory umíme. Pomůže nám ukázat případné rezervy, ale i nové výzvy, a bude vlastně zkouškou toho, kam nás například nové houfnice CAESAR nebo vrtulníky Bell mohou posunout,“ přibližuje generál Jung.

Do cvičení se společně s jednotkami pozemních sil zapojí také vzdušné, kybernetické a speciální síly. Pro jeho účely budou využity bezpilotní průzkumné prostředky ScanEagle a Raven nebo bezosádkový pozemní průzkumný prostředek UGV-Pz. Dále dělostřelecký systém ARTHUR, modulární bojové komplety, ruční protiletadlové systémy RBS-70 nebo řízené střely Spike a Javelin.

A v čem je cvičení experimentální - čím se liší od běžných cvičení? „U těch se obvykle sestaví více či méně podrobný scénář rozehry, opírá se o smyšlenou historii konfliktu mezi fiktivními státy. V případě Joint Fires Experimental se ale bavíme o několika samostatných na sebe nenavazujících sekvencích, jejichž prostřednictvím hodláme demonstrovat přenos informací mezi těmi, kteří cíl pozorují, místem velení a těmi, kteří poskytují palebnou podporu manévrovým jednotkám brigádního úkolového uskupení,” doplňuje podplukovník Tomáš Suchý z odboru bojové přípravy Velitelství pozemních sil. Cvičení se připravuje od ledna.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Správa železnic: Potenciálně nebezpečných dřevin podél tratí ubývá

10:17 Správa železnic: Potenciálně nebezpečných dřevin podél tratí ubývá

Z blízkosti kolejí zmizelo v minulých měsících v přepočtu dalšího téměř půl milionu stromů. To je vý…