Armáda ČR: Generál Opata se zúčastnil jednání náčelníků generálních štábů armád V4 a Ukrajiny

15.10.2021 17:05 | Tisková zpráva

Ve dnech 12. až 14. října 2021 se náčelník Generálního štábu Armády České republiky armádní generál Aleš Opata zúčastnil jednání náčelníků generálních štábů armád V4 a Ukrajiny v maďarské Balatonakarattye. Hlavní témata jednání vycházela z priorit maďarského předsednictví a byla zaměřena na přípravu bojového uskupení V4 EU BG 2023, společná cvičení, vzdělávání a obrannou spolupráci v oblastech plánování a kybernetické ochrany.

Armáda ČR: Generál Opata se zúčastnil jednání náčelníků generálních štábů armád V4 a Ukrajiny
Foto: Armáda ČR
Popisek: Armáda ČR, logo.

V úvodu se generálové věnovali spolupráci zemí V4 s Ukrajinou k posílení vojenských schopností, jednali také o aktuální bezpečnostní situaci v regionu. „Ukrajina je našim důležitým východním partnerem, proto jsme probírali možnosti společných aktivit a cvičení s ukrajinskými ozbrojenými silami. Vzájemné sdílení zkušeností a schopností zvyšuje naši bezpečnost,“ zhodnotil armádní generál Aleš Opata. Pro rok 2022 jsou naplánována společná cvičení spojenců na území Ukrajiny a výcvik ukrajinských specialistů v České republice.

Stěžejním tématem byla příprava jednotek do bojového uskupení V4 EU BG v první polovině roku 2023 a prodloužení doby pohotovosti. V souladu s vojenským doporučením a se závěry z jednání Vojenského výboru náčelníků generálních štábů v EU byla pro následující bojové uskupení V4 EU BG domluvena půlroční pohotovost. Česká republika plánuje pro bojové uskupení V4 EU BG vyčlenit v první polovině roku 2023 do 650 vojáků.

Dalším bodem jednání byla spolupráce zemí V4 v oblasti výcviku. Společné výcvikové aktivity zemí V4 probíhají v souladu s dokumenty „Výcviková strategie zemí V4“ a „Střednědobý plán výcvikových aktivit V4 na roky 2021-2025“. Jedná se o pětiletý cyklus, který se každý rok aktualizuje. Hlavní cvičení každoročně organizuje jedna ze zemí V4. V roce 2022 se bude konat cvičení Puma v Polsku a v roce 2023 cvičení Czech Lion v České republice.

Anketa

Chcete Andreje Babiše za příštího prezidenta?

68%
20%
hlasovalo: 45518 lidí

Kybernetické bezpečnosti věnují země V4 velkou pozornost. Společně se chtějí podílet na posilování této schopnosti a pravidelně organizovat odborná setkávání velitelů, aby si vyměnili informace a zkušenosti v oblastech ochrany proti kybernetickým útokům, bezpečné komunikace a nástrojů e-learningu. Novou iniciativou je Fórum velitelů kybernetické ochrany zemí V4, jehož zasedání se poprvé uskuteční v listopadu tohoto roku.

Generálové se věnovali také zhodnocení situace v Afghánistánu a zkušenostem z odsunu afghánských spolupracovníků NATO a EU ze země. Na závěr setkání podepsali společné komuniké.

Další jednání náčelníků generálních štábů armád V4 se uskuteční v první polovině roku 2022 v Maďarsku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora pomůže podnikatelům s podáním elektronického daňového přiznání

19:02 Hospodářská komora pomůže podnikatelům s podáním elektronického daňového přiznání

Už jen přibližně dva týdny – do 2. května – mají podnikatelé čas na elektronické podání daňového při…