Armáda ČR: Hranický prapor se certifikuje do sil velmi rychlé reakce NATO

07.04.2019 22:33

V letech 2019 až 2021 je praporní úkolové uskupení, postavené na bázi hranického 71. mechanizovaného praporu „Sibiřského“, zařazeno do sil rychlé reakce NATO (NATO Response Force, NRF). V roce 2020 pak do sil velmi rychlé reakce - VJTF (Very High Readiness Joint Task Force).

Armáda ČR: Hranický prapor se certifikuje do sil velmi rychlé reakce NATO
Foto: Armáda ČR
Popisek: Armáda ČR, logo.

V současné době začal proces národní certifikace, tedy prověření schopností plnit tyto úkoly. Kontrola připravenosti probíhá podle metodiky NATO, která stanoví jednotné podmínky a konkrétní metody hodnocení pro bojové jednotky, jednotky bojové podpory, jednotky bojového zabezpečení i velitelství. První fáze se uskutečnila ve čtvrtek v hranických kasárnách.

Hodnotící tým prověřil veškerou dokumentaci v oblastech plánování, výcviku vojsk, bojové připravenosti, logistiky komunikačních systémů a podobně. „Dnes vrcholí vaše více než dvouletá příprava na zařazení do jednotek NRF,“ uvedl při zahájení kontroly vedoucí kontrolní skupiny, zástupce velitele brigády plukovník Zdeněk Mikula.

Další fáze na cvičení na Libavé

Druhá fáze se uskuteční v rámci nadcházejícího třítýdenního cvičení praporu do Vojenského výcvikového prostoru Libavá. To ve dnech 23. - 25. dubna vyvrcholí právě certifikačním cvičením, kdy i za účasti mezinárodních pozorovatelů budou prověřeny praktické schopnosti příslušníků praporního úkolového uskupení. Následovat bude červnová certifikace celé mezinárodní brigády, jejíž součástí jsou i čeští vojáci.

Praporní úkolové uskupení je tvořeno 71. mechanizovaným praporem, posíleným o rumunskou lehkou motorizovanou rotu a dopravní rotu. Disponuje téměř 1000 vojáky z Armády ČR, 140 vojáky rumunskými a více než 250 kusy techniky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…