Armáda ČR: Legenda války v Perském zálivu zavítala na Ample Strike

17.09.2021 18:47 | Tisková zpráva

Poprvé vzlétl už v roce 1972. Pyšní se více jak 100 vítěznými leteckými střety. Letos má svoji premiéru na mezinárodním cvičení Ample Strike. Taktický stíhací letoun F-15E Strike Eagle ze základny RAF Lakenheath ve Velké Británii působí ve vzdušném prostoru České republiky.

Armáda ČR: Legenda války v Perském zálivu zavítala na Ample Strike
Foto: Armáda ČR
Popisek: Armáda ČR, logo.

„Naše dvě letadla poskytují během cvičení blízkou vzdušnou podporu pozemním jednotkám prostřednictvím předsunutých leteckých návodčí - JTAC. Díky možnosti tankování za letu ze stratotankeru KC-135 mohou působit v operačním prostoru bez mezipřistání a po delší čas,“ upřesnil roli amerických stíhaček v rámci mezinárodního cvičení rotmistr Alex Martinez ze 48. bojového křídla letecké základny RAF Lakenheath.

Letouny F-15 se vůbec poprvé účastní cvičení AMSE v České republice a zároveň v letošním ročníku mají jako jediní z koaličních partnerů možnost ničit pozemní cíle ostrou a inertní (nevýbušnou) municí. „Na střelnici v Boleticích využívají 20mm kanón Vulcan a laserem naváděné inertní bomby GBU-12. V operačním prostoru Bechyně podporují dynamické pozemní scénáře již bez použití munice,“ popisuje každodenní zapojení letadel do cvičení, náčelník skupiny AIROPS, kapitán J. H.

Schopnost působit na pozemní cíle byla u F-15 budována postupně, původně byly vyvinuty k vybojování vzdušné nadvlády. Spojení přesné munice a průzkumného kontejneru umožnilo letounu působit i proti pozemním cílům. „Průzkumné a zaměřovací kontejnery díky svým senzorům s vysokým rozlišením umožňují získat přesné informace o cílech na velkou vzdálenost. A ty se pak přenáší ve formě obrazu k předsunutým leteckým návodčím,“ doplnil rotmistr Martinez.

Taktický stíhací letoun disponuje úctyhodnými výkony, má vysoký poměr výkonu k hmotnosti a nízké plošné zatížení křídla. To mu umožňuje dosahovat rychlosti až 2,5 Mach a současně zachovat vysokou míru manévrovatelnosti. „Jeho další výhodou, která není u stíhaček příliš obvyklá, je dvoučlenná posádka. Pilot sedí na předním sedadle a operátor zbraňových systémů pak za ním,“ upřesnil náčelník AIROPS. Zároveň dodal, že tato verze F-15 byla navržena k průnikům vysokou rychlostí na velké vzdálenosti bez toho, aby potřebovala doprovod jiných letounů.

Anketa

Je Andrej Babiš mladší obětí svého otce?

21%
62%
hlasovalo: 72192 lidí

„Je skvělé, že se nám podařilo dohodnout spolupráci s americkým 48. stíhacím křídlem USAFE a mohli jsme je při cvičení využít. Je to pro naše JTAC vynikající příležitost k výcviku,“ dodal ředitel cvičení Ample Strike plukovník Aleš Cápal.

Technická data:
Výrobce: Boeing
Pohonné jednotky: 2x Two Pratt & Whitney F100-PW-220
Délka: 19,44 m
Rozpětí: 13 m
Max. vzletová hmotnost: 36 450 kg
Max. rychlost: 2,5 Mach
Dolet: 3840 km
Dostup: 18 288 m
Výzbroj: 1x 20mm kanon M61A1 Vulcan, střely vzduch- vzduch a vzduch-země, široká paleta bomb

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fine Gusto Nature: Sušené maso z Česka putuje do několika armád Evropy, ale i na Ukrajinu

11:11 Fine Gusto Nature: Sušené maso z Česka putuje do několika armád Evropy, ale i na Ukrajinu

Český výrobce sušeného masa Fine Gusto Nature je jedním z největších producentů sušeného masa ve stř…