Armáda ČR: Mnohonárodní letka má první stroj A-330

20.07.2020 19:38

Ve dnech 7. až 8. července se uskutečnilo v nizozemském Eindhovenu pracovní jednání výboru Mnohonárodní flotily víceúčelových tankovacích a transportních letadel MMF (Multinational Multi-Role Tanker Transport Fleet). Hlavním cílem bylo představit aktuální stav výstavby mnohonárodní letky včetně předpokládané vize do roku 2035.

Armáda ČR: Mnohonárodní letka má první stroj A-330
Foto: Armáda ČR
Popisek: Armáda ČR, logo.

Za Armádu ČR se setkání zúčastnili plukovník Miloslav Synek, vedoucí oddělení rozvoje vrtulníkového a dopravního letectva Sekce rozvoje sil MO, a podplukovník Michal Linhart, styčný důstojník programu MMF za Českou republiku.

Česká republika je součástí mnohonárodní flotily MMF od roku 2019. Do tohoto projektu je zapojeno dalších pět států Evropské unie: Belgie, Německo, Lucembursko, Nizozemsko a Norsko. Jeho cílem je vybudovat mnohonárodní víceúčelovou letku k dosažení chybějících evropských kapacit a současně zabezpečit evakuaci raněných osob (MEDEVAC) během krizových situací. „Nedostatečná kapacita evropských členských států NATO v oblastech strategické přepravy a tankování za letu se plně projevila v operacích v Mali, Libyi a Kosovu, kdy evropské země byly zcela závislé na armádě USA či jiných, i komerčních subjektech,“ vysvětlil plukovník Synek.

Mnohonárodní flotilu tvoří osm víceúčelových letounů Airbus A-330 MRTT (Multi-Role Tanker Transport) na letištích v Eindhovenu a Kolíně nad Rýnem. Dodání prvního letounu A-330 na mateřskou základnu v Eindhovenu se uskutečnilo 30. června 2020, další dva stroje byly potvrzeny do konce tohoto roku. „Dodávky letounů jsou klíčové v souvislosti s plánem výcviku a s dosažením plných operačních schopností v roce 2023, kdy bude mít Česká republika k dispozici požadovaných 100 letových hodin na rok,“ popsal plukovník Synek.

Členství České republiky v této iniciativě přináší především navýšení zmiňovaných kapacit strategické přepravy osob, nákladu, zdravotnické evakuace a udržení schopnosti taktického letectva tankovat za letu. „Účastí v programu si země zajišťují volný přístup ke sjednanému počtu letových hodin, které mohou využívat dle svého uvážení k výcviku, společným cvičením nebo operacím,“ doplnil podplukovník Linhart a dodal: „Díky projektu budou naši piloti moci zdokonalovat procedury tankování za letu a případně je i využít k taktickému přeletu. Náš čtyřčlenný tým začleněný do struktury letky od roku 2023 získá zkušenosti s provozem dopravních letounů v mezinárodním prostředí.“

Iniciátorem programu MMF (Multinational Multi-Role Tanker Transport Fleet) je Evropská obranná agentura EDA (European Defence Agency). Vlastníkem letounů je NATO, respektive jeho agentura pro podporu a pořizování NSPA (NATO Support and Procurement Agency), která zároveň zabezpečí i jejich údržbu. Přestavbu letounu A-330 z civilní verze na vojenskou provádí firma OCCAR.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Bezpečnostní rada státu se zabývala vnitřní bezpečností i prognózou možných rizik

13:21 Úřad vlády: Bezpečnostní rada státu se zabývala vnitřní bezpečností i prognózou možných rizik

V pondělí 22. dubna 2024 se ve Strakově akademii uskutečnilo zasedání Bezpečnostní rady státu. Mezi …