Armáda ČR: Navzdory mrazu je příprava v Litvě v plném proudu

05.03.2022 14:29 | Tisková zpráva

2. strakonické úkolové uskupení má za sebou první měsíc působení v předsunuté přítomnosti NATO v Litvě. Během této doby se plně zapojila do společných příprav celého bojového uskupení. Vzájemná spolupráce je klíčová jak pro prvky velení a řízení, tak pro samotnou palebnou baterii.

Armáda ČR: Navzdory mrazu je příprava v Litvě v plném proudu
Foto: Armáda ČR
Popisek: Armáda ČR, logo.

Během nasazení jsou čeští vojáci začleněni do struktury mezinárodního bojového uskupení. Je tedy nutné, aby společně se svými aliančními kolegy cvičili i postupy, jak reagovat na možné ohrožení, které může nastat. „Příslušníci mnohonárodnostního štábu i protiletadlové baterie prokazují vysokou odbornost a připravenost, jak v oblasti plánování operací, tak i při jejich samotné realizaci, a to v jednotlivých složkách štábu i při koordinaci postupů s ostatními jednotkami uskupení,“ oceňuje interoperabilitu českých vojáků velitel 2. rotace major Rostislav Růžička.

Výcvik v zimních podmínkách jako součást přípravy

Protiletadlová raketová baterie plní úkoly za každé situace, proto je výcvik za ztížených podmínek součástí přípravy. „Příprava byla koncipována tak, aby se vojáci připravili zejména na vícedenní nasazení zde v Litvě,“ přiblížil záměr výcviku vedoucí praporčík nadrotmistr Z. P.

Příprava přístřešků k přenocování venku, rozdělání ohně, získávání pitné vody, únik z pout nebo vyzvednutí záchranným týmem v případě nutnosti je jen drobný výčet toho, co musí každý zvládnout. „Velmi užitečné pro mě bylo naučit se rozdělat oheň křesadlem, které mi dříve dělalo problémy. Také jsem se poprvé seznámila s tím, jak se uvolnit z pout,“ vyzdvihla přínos výcviku desátnice N.S., která u jednotky působí jako řidička nákladního vozidla.

Ženy jsou rovnocenným partnerem v týmu

Anketa

Prožije český národ na území svého státu rok 2022 v míru?

52%
36%
12%
hlasovalo: 38558 lidí

Výcvik se týká všech příslušníků baterie, ženy nevyjímaje. V palebné baterii jsou čtyři. Působí na různých pozicích napříč strukturou palebné baterie a jejich kolegové se na ně mohou spolehnout. Všechny ženy se běžně zapojují do výcviku celé baterie a bravurně zvládají i náročné zimní podmínky.

„Mám zkušenosti, zejména z výcviků, že se ženy téměř vždy vyrovnají mužům, především obrovskou dávkou vůle a ctižádosti,“ chválil přístup žen vedoucí výcviku nadrotmistr Z.P. Povětrnostní a klimatické podmínky, zátěž, únava a zejména diskomfort působí na všechny stejně. Velmi tak záleží na disciplinovanosti a odhodlání každého vojáka, aby se s nimi vyrovnal. „Já jsem zvyklá chodit a zátěž mi nedělá vůbec problémy. Nepříjemný byl vítr, tady fouká pořád, ale nebylo to nic hrozného,“ shrnula desátnice N.S.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

MHMP: Praha podá dvě žádosti o dotace z evropských fondů na vybudování dobíjecích stanic

10:04 MHMP: Praha podá dvě žádosti o dotace z evropských fondů na vybudování dobíjecích stanic

Hlavní město chce podpořit rozvoj elektromobility prostřednictvím dvou projektových záměrů. V případ…