Armáda ČR: Nová CASA se představila na cvičení ve Španělsku

23.11.2021 22:54 | Tisková zpráva

Španělská Zaragoza se ve dnech 7. až 19. listopadu stala hostitelskou leteckou základnou cvičení ETAP-C 21-4 (European Tactical Airlift Programme-Course). Posádky sedmi aliančních zemí tu společně cvičily taktické létání transportními letouny.

Armáda ČR: Nová CASA se představila na cvičení ve Španělsku
Foto: Armáda ČR
Popisek: Armáda ČR, logo.

Český tým tvořili zástupci 242. transportní a speciální letky 24. základny dopravního letectva s letos nově pořízeným letounem CASA C-295MW. Kromě nich se cvičení účastnili příslušníci transportních letectev Německa, Polska, Portugalska, Litvy, Norska a Španělska. Posádky a stovka pozemního personálu cvičila v prvním týdnu především základní úkoly v rámci jednotlivých letů, ve druhém se postupně zvyšovala náročnost úkolů.

Čelilo se tu vzdušným i pozemním hrozbám. Procvičovaly se lety v bojových formacích nebo bojová přiblížení a přistání na nezpevněné plochy s cílem rychlého dozásobení. Došlo i na souboj „o přežití“, jeden na jednoho se stíhačem. „Jde o situaci, ve které dopravní letoun plní nějaký úkol, například shozy materiálu. Přitom ho zaznamená stíhací letoun a snaží se ho sestřelit. Dopravní letoun pak musí manévrovat do doby, než přiletí záchrana. Jakmile je stíhací letoun odstraněn, pokračuje v zadaném úkolu,“ vysvětluje kapitán Petr Sedlák. Výcvik byl dále zaměřen třeba na výsadkové lety osob i shozů materiálu a nízké lety v horském terénu.

European Tactical Airlift Programme-Course (ETAP-C)

Cvičení vzniklo z iniciativy Evropské obranné agentury (EDA European Defence Agency) a uskutečnilo se pod odborným vedením ETAC (European Tactical Airlift Center). Cílem kurzů ETAP je poskytnout posádkám transportních letadel výcvik v taktickém létání a dosáhnout interoperability evropských vzdušných sil.

„Kurz ETAP-C garantuje vycvičenost našich jednotek a použitelnost v zahraničních operacích,“ uvádí kapitán letounu major Michal Javůrek a dodává: „Zároveň nám umožňuje výměnu zkušeností s ostatními národy a zlepšení spolupráce v dnešním mnohonárodnostním uskupení.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Dokonalé léto české kultury v Savonlinně nabízí operu, fotografické umění a pivo

7:44 CzechTourism: Dokonalé léto české kultury v Savonlinně nabízí operu, fotografické umění a pivo

Letos v létě představí Savonlinna českou kulturu v mnoha podobách. Hostovat zde bude prestižní Národ…