Armáda ČR: Polní opravárenská hala má i jeřáb, pojme vozidla a speciální dílny

31.01.2022 19:38 | Tisková zpráva

Polní servisní pracoviště (PSP), které bylo primárně konstruováno pro použití v poli, našlo další uplatnění a pomáhá navýšit opravárenské kapacity a optimalizovat proces údržby techniky. Nabízí nejen velkokapacitní halu pro servis a opravy, ale také speciální kontejnerové dílny i skladové prostory. V současné době využívají PSP dílenští specialisté v Pardubicích a v Žatci.

Armáda ČR: Polní opravárenská hala má i jeřáb, pojme vozidla a speciální dílny
Foto: Armáda ČR
Popisek: Armáda ČR, logo.

Šestnáct metrů široká a třicet metrů dlouhá hala pojme naráz několik vojenských nákladních či bojových vozidel, u kterých je potřeba provést servis, údržbu nebo opravy. Zatímco si logistici z Pardubic díky PSP mohli navýšit a zkvalitnit svoje opravárenské schopnosti, u 4. brigády rychlého nasazení v Žatci jeho výstavbou v loňském roce vyřešili aktuální absenci větších dílenských kapacit pro servis nových vozidel Pandur.

V hale vybudovali pneuservis a plánují úpravu podlahové plochy

Vojáci ze 14. pluku logistické podpory zabezpečují přepravy v rámci dispečinku pozemních sil, což se odráží i na celkovém ročním průměru najetých kilometrů. Ten se v posledních letech pohybuje kolem 450 tisíc za celý pluk. I z tohoto důvodu bylo potřeba navýšit opravárenské schopnosti a co nejvíce optimalizovat proces údržby techniky. V pardubických kasárnách bylo polní servisní pracoviště ideálním řešením.

Anketa

Má prezident ČLK Milan Kubek vaši důvěru?

7%
91%
hlasovalo: 28392 lidí

„Díky němu jsme si navýšili stávající dílenské kapacity. V hale s portálovým jeřábem můžeme provádět technickou údržbu a běžné opravy techniky až u šesti vozidel současně. Pro názornost jsou to například čtyři Tatry T-815 a dvě vozidla Land Rover Defender nebo Toyota Hilux. K tomu můžeme navíc využívat další speciální dílny v zateplených kontejnerech, které jsou bezprostředně připojeny k PSP a rozšiřují nejen prostor, ale i naše schopnosti,“ pochvaluje si výhody servisního pracoviště kapitán Tomáš Raszka velitel roty logistiky 141. zásobovacího praporu.

Pardubičtí logistici se snaží využít maximum z toho, co takto koncipované pracoviště nabízí. Ve dvou připojených kontejnerech si dílenští specialisté navíc vybudovali zázemí pro pneuservis, který využívají pro osobní vozidla i nákladní techniku. „Velkým bonusem je pro nás i to, že je hala v zimě vyhřívaná naftovými agregáty a v létě klimatizována,“ oceňuje pracovní prostředí kapitán Raszka. V nejbližší době pardubičtí ještě plánují úpravu podlahové plochy, jejíž součástí bude hydroizolace a speciální krytina pro nájezd těžké techniky.

Z Afghánistánu do Žatce

Další servisní pracoviště využívá 4. brigáda rychlého nasazení v Žatci, která ho převzala od 44. lehkého motorizovaného praporu. Toto pracoviště využívala armáda během svého působení v Afghánistánu. „Museli jsme celý komplet nejprve demontovat, přepravit a následně znovu vystavět. V květnu loňského roku pak do haly najelo první vozidlo k provedení údržby,“ vysvětluje kapitán Martin Šimandl, velitel roty podpory, která má PSP ve správě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

životní úroveň

Dobrý den, pane Juchelko. Zajímá mě jedna věc. máte nějaký plán, jak zvýšit životní úroveň občanů ČR?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kancelář prezidenta republiky: Prezident Petr Pavel navrhl Senátu ústavní soudce

7:23 Kancelář prezidenta republiky: Prezident Petr Pavel navrhl Senátu ústavní soudce

Prezident republiky Petr Pavel předložil podle čl. 84 odst. 2 Ústavy ČR a § 6 zákona č. 182/1993 Sb.…