Armáda ČR: Poprvé od 2. světové války a s houfnicemi DANA zřejmě naposledy. Dělostřelci se chystají na misi do Litvy

22.11.2023 22:03 | Tisková zpráva

Úkolové uskupení na bázi palebné baterie 131. dělostřeleckého oddílu bude v příštím roce působit pod německým velením v alianční misi eFP (enhanced Forward Presence) v Litvě. Úkolem více než stovky Čechů bude poskytovat spojencům palebnou podporu. Vůbec poprvé od 2. světové války se dělostřelci do mise vypraví i s těžkou technikou, několika kanonovými houfnicemi DANA vz. 77.

Armáda ČR: Poprvé od 2. světové války a s houfnicemi DANA zřejmě naposledy. Dělostřelci se chystají na misi do Litvy
Foto: Armáda ČR
Popisek: Armáda ČR, logo.

Rok trvající příprava jineckých vojáků vyvrcholila v minulých dnech závěrečným certifikačním cvičením MERKYS II/2023. V Brdech se tentokrát pálilo cvičnou municí, ostré střelby proběhly už v červnu během cvičení Joint Fires.

Do Litvy se v první polovině roku 2024 vydá pod hlavičkou 3. Úkolového uskupení AČR více než 100 vojáků. Většina bude z 131. dělostřeleckého oddílu, konkrétně z jednotek palebné podpory, dělostřeleckého průzkumu a příslušníků štábu. Kontingent doplní odborníci na radiolokaci, dílenští specialisté, vojenští policisté, zdravotníci, příslušníci Velitelství informačních a kybernetických sil a další. Jejich úkolem bude poskytování palebné podpory jednotkám mnohonárodního bojového uskupení, jež dále tvoří jednotky belgické, nizozemské a norské armády. Ti všichni podléhají velení německého tankového praporu.

Anketa

Líbily se vám letošní oslavy 17. listopadu?

3%
86%
hlasovalo: 15474 lidí

„Vůbec poprvé od 2. světové války bude tato jednotka působit s organickou dělostřeleckou technikou a materiálem, konkrétně několika samohybnými kanonovými houfnicemi DANA 152 mm včetně příslušné munice. Bude se nicméně jednat o jejich poslední ostré zahraniční nasazení: V roce 2026 zahájíme jejich výměnu za 155 mm houfnice CAESAR 8x8,“ upřesnil velitel 13. dělostřeleckého pluku plukovník Jan Cífka.

Příprava jineckých vojáků byla podle něj o to složitější, že spolu se starou technikou do Litvy vyjedou i zbrusu nová vozidla Titus. Těch dělostřelci získají do konce tohoto roku 21 a ve výzbroji nahradí vozidla PV3S. Většina bude ve verzi „místo koordinace palby“ a podle plukovníka Cífky díky nim dělostřelci získají plně digitalizované prostředky 21. století. „Do vozidel bude implementován automatizovaný systém řízení palby ADLER III, který zajistí plnou automatizaci procesů řízení a koordinace palby dělostřelectva Armády ČR,“ vyzdvihl.

Podle majora Jaromíra Evana je jednotka na misi v Pobaltí připravená, další kus práce mají ale jeho vojáci ještě před sebou. „V rámci nasazení nás čeká secvičení ostatními jednotkami litevské mise eFP a také s místní litevskou brigádou Iron Wolf.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Vstup do Evropské unie proměnil Česko

7:14 Český statistický úřad: Vstup do Evropské unie proměnil Česko

Před 20 lety Česko vstoupilo do Evropské unie, a započala tak etapa ekonomických i společenských změ…