Armáda ČR: Spokojený psí život v Kosovu, na vojenských základnách mají veškerý komfort

26.02.2024 22:03 | Tisková zpráva

V zahraničních operacích slouží kromě vojáků z povolání také jejich čtyřnozí kolegové. V Kosovu to jsou služební psi Energy a Max. Fenka Energy vyhledává výbušniny a Max omamné a psychotropní látky. Jejich služba je náročná, postaráno je o ně ale minimálně stejně jako o jejich dvounohé parťáky.

Armáda ČR: Spokojený psí život v Kosovu, na vojenských základnách mají veškerý komfort
Foto: Armáda ČR
Popisek: Armáda ČR, logo.

S psovodem nadrotmistrem E. D. jsou součástí jednotky MNMP (Multinational Military Police), která provádí dopravní a pořádkové hlídky. Na letišti v Prištině pak mají na starost vyhledávání a zajišťování nedovoleného materiálu v zavazadlech střídajících se kontingentů. Psovod je s oběma psy začleněn také do hotovostní jednotky, která vyjíždí k nálezům podezřelých předmětů.

Jejich služba se od té doma nijak významně neliší, velkou výzvou je ale změna prostředí, jiné klima a rozdílné pachy. „Energy a Max to ovšem zvládají na jedničku,“ říká jejich psovod, který se s nimi účastní společných výcviků s americkými a italskými kolegy. „Do budoucna je také plánováno začlenění do systému pyrotechnických prohlídek na mitrovickém mostě Austerlitz Bridge,“ dodává.

Oba psi se v Kosovu mohou těšit veškerému komfortu, které nabízí zázemí na vojenské základně Camp Film City. „Mají zde k dispozici kotce s výběhem, s možností topení i klimatizace, prostor pro výcvik a veterinární péči, která je poskytována na blízké americké vojenské základě Bondsteel,“ vypočítává český psovod. Zde se nachází plně vybavená nemocnice, která v případě potřeby provádí i složitější chirurgické zákroky. Ve vážných případech je pak možné přivolat zdravotnickou evakuaci, tzv. MEDEVAC.

Anketa

Která vládnoucí strana zatím nejvíce prospěla České republice?

2%
3%
0%
92%
0%
0%
3%
hlasovalo: 49997 lidí

První psí pomoc

Americká základna, konkrétně její veterinární služba, minulý týden uspořádala dvoudenní kurz TCCC K9 (Tactical combat casualty care), kterého se zúčastnil český psovod i medik druhé jednotky Vojenské policie. Cílem bylo zdokonalit se ve schopnostech poskytnout psovi první pomoc v bojových podmínkách.

Byly mj. představeny základy TCCC K9, zjišťování životních funkcí instruktoři demonstrovali na živém služebním psu. K výuce postupů byly používány speciálně upravené figuríny zvířat. „Posluchači se učili, jak zastavit masivní krvácení, zajistit dýchací cesty, zaintubovat psa, provést dekompresi hrudníku, zavést katetr a následně podat tekutiny či zafixovat zlomeniny apod.,“ uvedl.

První den byl věnován hlavně teorii, druhý se nesl výhradně v duchu modelových situací. Účastníci si vše vyzkoušeli nejdříve ve dvojicích a poté každý samostatně. „Vždy nám byl představen scénář a my museli danou situaci vyhodnotit a psa ošetřit. Například situaci, kdy psovod pošle svého psa prohledat daný prostor a najednou dojde k iniciaci nástražného výbušného zařízení. Pes nereaguje na přivolání a psovod běžící za ním se ocitne pod nepřátelskou palbou,“ sděluje.

Úkolem psovoda v tomto případě bylo co nejrychleji dostat sebe i psa do bezpečí a následně zastavit masivní krvácení z břišní dutiny psa a vyhodnotit životní funkce. Vzhledem ke zhoršujícímu se stavu psa byl psovod nucen provést protišoková opatření, zavést katetr a podat fyziologický roztok. Po stabilizaci psovod zajistil převoz psa k dalšímu ošetření ve zdravotnickém zařízení prostřednictvím MEDEVAC.

Po skončení každé modelové situace proběhlo ihned na místě vyhodnocení, včetně diskuze o průběhu a chybách, kterých se účastníci dopustili. Na závěr proběhlo znovu přezkoušení testem a po jeho splnění převzali účastníci certifikát o úspěšném absolvování. „Naši účastníci byli velice kladně hodnoceni, a i jim samotným se kurz velice líbil. Vyzdvihovali především zpracování celého tématu a vysokou úroveň profesionality všech přednášejících,“ uvedl velitel českých vojenských policistů v Kosovu plukovník Konstantin Kasík.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Vstup do Evropské unie proměnil Česko

7:14 Český statistický úřad: Vstup do Evropské unie proměnil Česko

Před 20 lety Česko vstoupilo do Evropské unie, a započala tak etapa ekonomických i společenských změ…