Armáda ČR: Správný postup může zachránit čtyřnohého vojáka na bojišti

07.12.2021 21:20 | Tisková zpráva

Jak na bojišti zachránit svého zraněného čtyřnohého parťáka se koncem minulého měsíce učili psovodi Vojenské policie a lékař z vojenského veterinárního ústavu Hlučín. Na základně v německém Baumholderu absolvovali jako první Češi kurz „K9 Tactical Combat Casualty Care“ (první pomoc pro služební psy v boji), který organizovala americká armáda.

Armáda ČR: Správný postup může zachránit čtyřnohého vojáka na bojišti
Foto: Armáda ČR
Popisek: Armáda ČR, logo.

Služební psi nejsou při nasazení nijak chráněni proti střelbě nebo jinému poranění. Je proto na jejich psovodovi, aby si v případě zranění svého svěřence uměl poradit a pokusil se ho zachránit. Donedávna neexistovaly metodické pokyny traumatologické péče na bojišti pro služební psy, až v roce 2019 je vypracoval nově vzniklý Výbor pro péči o bojové zraněné psy.

Jedná se o systém K9TCCC, který vychází z výcviku vojáků americké armády TCCC (Tactical Combat Casualty Care). Ten definuje přednemocniční traumatologickou péči o zraněné a nejčastější příčiny úmrtí na bojišti. V průběhu let vznikl algoritmus v poskytování péče pro kriticky raněné pacienty, který se neustále vyvíjí.

K9TCCC je tedy přizpůsoben bojišti a jedinečným způsobem upravuje techniky TCCC tak, aby kompenzoval anatomické a fyziologické rozdíly, specifické pro psy. Zaměřuje se na jednoduché a v terénu ověřené lékařské zákroky, které mají eliminovat úmrtí, a zvýšit tak šanci přežití psů.

Anketa

Chcete Víta Rakušana za prezidenta republiky?

1%
98%
hlasovalo: 29371 lidí

„Během výcviku jsme drilovali algoritmus záchrany, v přesném pořadí prováděli zákroky. Například nejdříve musíte psovi nasadit náhubek. Pak zkontrolujete, zda masivně nekrvácí, jak dýchá, jaký je krevní oběh, jestli nemá zraněnou hlavu, není podchlazený a vše postupně řešíte,“ vysvětlil major František Hanslík, kynolog Vojenské policie.

Kurz je rozdělen do tří základních fází: Care Under Fire (zdravotní péče pod palbou nepřítele), Tactical Field Care (zdravotní péče mimo dosah přímé palby nepřítele) a Tactical Evacuation Care (taktický odsun). „Záchranu jsme prováděli na "modelech" psů, které se po zranění chovaly naprosto realisticky (včetně krvácení, dýchání apod.). Aby byl výcvik co nejvíce podobný skutečnosti, pracovalo se přímo v terénu, pod neustálou střelbou a výbuchy, na které jsme jako cvičící museli takticky reagovat,“ dodal major Hanslík.

Na závěr kurzu K9TCCC byli certifikováni tři Vojenští policisté a jeden příslušník vojenského veterinárního ústavu Hlučín jako první účastníci tohoto kurzu z České republiky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…