Armáda ČR: V Afghánistánu si připomněli výročí předchůdce domovského praporu

05.02.2018 22:50

Slavnostním nástupem si první únorový den připomněli 158. výročí založení jindřichohradeckého 75. pěšího pluku příslušníci 9. strážní roty na letecké základně Bagram v Afghánistánu. Při této příležitosti byli vybraní vojáci oceněni za odvedenou práci.

Armáda ČR: V Afghánistánu si připomněli výročí předchůdce domovského praporu
Foto: Armáda ČR
Popisek: Armáda ČR, logo.

Velitel roty s vedoucím praporčíkem také předali děkovné listy příslušníkům 2. strážní čety, kteří se nejvíce podíleli na právě ukončeném a úspěšném cyklu společného výcviku s příslušníky Afghánské národní armády.

Po nástupu byla otevřena výstava historických i současných fotografií z prostředí kasáren v Jindřichově Hradci a života jednotek, které v nich sídlily. Tradici pěších jednotek pak přibližně padesát příslušníků roty uctilo pochodem v taktické výstroji po vnitřním perimetru základny. Během pochodu se vojáci střídali v nesení české vlajky a praporu domovského útvaru.

Právě 1. února v roce 1860 byl založen v rámci rakouské císařské armády 75. pěší pluk, historický předchůdce 44. lehkého motorizovaného praporu, jehož příslušníci tvoří jádro 9. strážní roty. Československá republika 75. pěší pluk přetvořila na Pěší pluk 29 „plukovníka Josefa Jiřího Švece“.

Pěší pluk se na obraně Československa podílel několikrát, a to při obsazení pohraničí jihozápadní Moravy a jeho vyčištění od německých separatistů v prosinci 1918. V lednu 1919 se vyznamenal tím, že jako první československá jednotka pronikl do Těšínska. V květnu 1938 při částečné mobilizaci i později v září pluk zaujal obranné postavení na Jindřichohradecku a byl připraven k obraně vlasti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora pomůže podnikatelům s podáním elektronického daňového přiznání

19:02 Hospodářská komora pomůže podnikatelům s podáním elektronického daňového přiznání

Už jen přibližně dva týdny – do 2. května – mají podnikatelé čas na elektronické podání daňového při…