Armáda ČR: V Litvě doplňují strakonické protiletadlovce zdravotníci i letečtí návodčí

09.07.2022 17:21 | Tisková zpráva

Ačkoliv hlavní sílu druhé rotace mezinárodního bojového uskupení eFP v Litvě (enhanced Forward Presence) tvoří protiletadlová raketová baterie, jsou zde i specialisté, kteří nejen že doplňují český celek, ale také působí ve prospěch celého mezinárodního Battlegroupu.

Armáda ČR: V Litvě doplňují strakonické protiletadlovce zdravotníci i letečtí návodčí
Foto: Armáda ČR
Popisek: Armáda ČR, logo.

V rámci druhého českého uskupení pozemní protivzdušné obrany v Litvě působí spolu s protiletadlovou raketovou jednotkou také letečtí návodčí, lékař, zdravotníci, skupina informačních operací, vojenští policisté i kaplan.

Zdravotnické zabezpečení dává jistotu vojákům

Mít s sebou v mezinárodním prostředí českého lékaře, je pro vojáky přínosem i jistotou. Český lékař slouží pod velením mezinárodní zdravotnické roty a pokud jeho služby potřebují i čeští vojáci, mohou se na něho obrátit.

Anketa

Co vy a letní dovolená?

hlasovalo: 6142 lidí

Součástí této jednotky je také tým záchranářů, který je nepostradatelný pro hladký průběh cvičení. Čeští zdravotníci tak zabezpečují výcviky pro všechny národy v rámci eFP. „Někdy jsou to jednodenní výcviky, jindy třeba týdenní cvičení,“ vysvětlila česká zdravotnice, nadrotmistryně R. Š.

Když zrovna nezabezpečují cvičící jednotky, drží pohotovosti na ošetřovně na základně v Rukle a samozřejmě také mají své vlastní cvičení, při kterém se zdokonalují jak v odborných, tak i ve vševojskových dovednostech. Jejich práce je náročná, musí neustále udržovat své odborné znalosti a dovednosti, ale také fyzickou kondici.

„Při cvičení simulujeme různé druhy zranění, která jsou při boji pravděpodobná. Většinou ošetřujeme fiktivní střelné rány, zlomeniny, popáleniny nebo jiné úrazy. Zraněné vojáky transportujeme přímo z terénu vrtulníky (takzvaný MEDEVAC) nebo je přesuneme na základnu, kde si je převezmou k dalšímu ošetření lékaři. Pro mě je to první mise. Moc si vážím nových zkušeností, především práce s jinými národy, kde je velmi důležité umět se dorozumět,“ shrnula náročný výcvik tato mladá zdravotnice.

Navádí a řídí palebnou podporu

Letečtí návodčí neboli JTAC (Joint Terminal Attack Controller) jsou zde v Litvě součástí mezinárodního týmu předsunutých leteckých návodčích. Jejich činnost je důležitá pro podporu boje vlastních jednotek. Navádí leteckou, dělostřeleckou i minometnou podporu (palbu) na cíle, které mají být zničeny. Rozhodují a zodpovídají za to, že munice dopadne přesně na zaměřený cíl.

Působí v bezprostřední blízkosti nepřítele, a tak musí být velmi dobře vycvičení pro práci na nepřátelském území. JTAC mají široké spektrum dovedností, například musí umět používat různé komunikační a naváděcí prostředky, většinu ručních zbraní a také ovládat taktiku průzkumných jednotek.

„Pro mezinárodní bojové uskupení eFP v Litvě jsme zajišťovali leteckou i dělostřeleckou podporu na úrovni čety, roty i praporu. Prováděli jsme navedení blízké letecké podpory i dělostřelecké palby minometů a houfnic,“ nechal nás nahlédnout do zákulisí jejich práce velitel týmu poručík R. M.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…