Armáda ČR: Ve vojenském újezdu Hradiště vládne Opeřený had

27.08.2017 12:23

Náčelník Generálního štábu Armády České republiky armádní generál Josef Bečvář zamířil s velitelem Pozemních sil generálmajorem Štefanem Kaletou do vojenského újezdu Hradiště, aby se přímo na místě seznámil s dosavadním průběhem cvičení Opeřený had, kterého se účastní jednotky 4. brigádního úkolového uskupení (4.BÚU).

Armáda ČR: Ve vojenském újezdu Hradiště vládne Opeřený had
Foto: Armáda ČR
Popisek: Armáda ČR, logo.

Kromě velitelství 4. brigády rychlého nasazení se tentokráte pozornost směřuje zejména na přípravu praporních úkolových uskupení 41. mechanizovaného praporu a 43. výsadkového praporu před následnou kontrolou dle metodiky CREVAL, při které budou uvedené jednotky demonstrovat plnou připravenost podílet se jako součást 4. BÚU na společné obraně suverenity a územní celistvosti České republiky a na aliančních operacích v rámci kolektivní obrany podle článku 4 a 5 Severoatlantické smlouvy.

Po krátkém briefingu se štábem se hosté v doprovodu velitele 4. brigády rychlého nasazení plukovníka Romana Náhončíka přesunuli přímo za cvičícími vojáky na střelnici. Zde právě probíhaly střelby z ručních zbraní, přenosných protitankových zbraní a minometů. Konkrétně se jednalo o střelby z pistolí Glock, útočných pušek Bren 2, podvěsných 40 mm granátometů, kulometů MINIMI, protitankových zbraní Carl Gustav, automatických granátometů AGS lafetovaných na vozidlech Kajman, protitankových střel Konkurs a minometů Antos a MK2-KM. V prostoru vojenského újezdu Hradiště dále probíhal i výcvik v řízení vozidel Pandur a jednotky 4. brigádního úkolového uskupení se připravovaly k plnění dalších etap cvičení, které vyvrcholí v následujícím týdnu.

„To co jsem zde dnes viděl, hodnotím na výbornou. Zejména je vidět chuť vojáků do výcviku,“ konstatoval generál Bečvář, který zdůraznil i skutečnost, že: „Cvičení je také důležitou součástí přípravy jednotek 4. brigády rychlého nasazení před vysláním do sil alianční předsunuté přítomnosti (eFP – enhanced Forward Presence), kam v příštím roce zamíří mechanizovaná rota s kolovými obrněnými transportéry Pandur a minometná četa. Tyto jednotky budou nasazeny v uskupeních vedených Německem v Litvě a Kanadou v Lotyšsku.“

Cvičení Opeřený had bude ukončeno 1. září 2017 a celkem se jej účastní na 1500 vojáků s technikou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…