Armáda ČR: Vojáci, kteří se vrátili z mise v Iráku, drželi minutu ticha za padlé kolegy

11.08.2018 21:26

Vojáci, kteří se ve čtvrtek 9. srpna vrátili z mise v Iráku, uctili po příletu na letiště Praha – Ruzyně památku svých padlých kolegů v Afghánistánu minutou ticha. Příslušníky 5. leteckého poradního týmu, 1. výcvikové jednotky chemického vojska a 2. výcvikové jednotky Vojenské policie přivítal zástupce ředitele Společného operačního centra MO brigádní generál Štefan Muránský a velitel Velitelství Vojenské policie Tábor Roman Bis.

Armáda ČR: Vojáci, kteří se vrátili z mise v Iráku, drželi minutu ticha za padlé kolegy
Foto: Armáda ČR
Popisek: Armáda ČR, logo.

Během projevu generál Muránský ocenil jejich profesionální přístup: „O tom, že v Iráku odvádíte skvělou práci a vaše nasazení je přínosem, svědčí také požadavky irácké strany, aby naši vojáci zůstali v misi déle. Za to vám děkuji, neboť skvěle reprezentujete Českou republiku, řekl generál Muránský.

Sbírali peníze na pomoc rodině

Ze základny Balád se do České republiky vrátili instruktoři - piloti a příslušníci 5. leteckého poradního týmu, který primárně tvořili příslušníci 21. základny taktického letectva Čáslav. Na zahraniční misi pomáhali iráckým vzdušným silám se zavedením letounu L-159 ALCA do provozu.

Ještě před odletem do Iráku se vojáci inspirovali dvěma předchozími rotacemi, které během mise uspořádaly sbírku, aby pomohly handicapovaným. Po dohodě s Kateřinou Doležalovou, sociální koordinátorkou Nadačního fondu dětské onkologie Krtek, který podporuje Kliniku dětské onkologie Fakultní nemocnice Brno, a s přednostou kliniky profesorem Jaroslavem Štěrbou, vybrali rodinu, jejíž dvě děti a maminka bojují s nádorovým onemocněním. Vojáci jim přivezli 120 tisíc. Více si můžete přečíst v článku od kapitána Tomáše Maruščáka, tiskového informačního důstojníka 21. základny taktického letectva Čáslav, ZDE.

Iráčany učili bojovat proti zbraním hromadného ničení

Na ruzyňském letišti vystoupili i chemičtí instruktoři, kteří působili na základně Al-Taji, kde kolegy - specialisty chemického vojska irácké armády připravovali v oblasti ochrany proti zbraním hromadného ničení (OPZHN). Jednotku tvořilo dvanáct příslušníků 31. pluku radiační, chemické a biologické ochrany Liberec.

Poradenskou a výcvikovou činnost poskytovali iráckým bezpečnostním silám čeští vojenští policisté. Jádro tvořili příslušníci Velitelství Vojenské policie Tábor, kteří byli doplněni o vojenské policisty z Hlavního velitelství Vojenské policie.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

22:04 Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

Zvýšení příspěvku na péči, které v pátek odsouhlasila Poslanecká sněmovna, se nevztahuje na nejnižší…