Armáda slaví Den ozbrojených sil ČR

30.06.2021 21:20

Slavnostním nástupem na Vítkově, přelety armádních letounů či propůjčením bojového praporu a čestných názvů pěti útvarům dnes vojáci oslavili svůj svátek – Den ozbrojených sil ČR. Slaví se od roku 2002 a připomíná 30. červen 1918, kdy čs. legionáři ve Francii přísahali věrnost vznikajícímu československému státu. Tento den považujeme za vznik čs. armády.

Armáda slaví Den ozbrojených sil ČR
Foto: Armáda ČR
Popisek: Armáda ČR, logo.

Právě hrdinství legionářů na bojištích v Rusku, Francii a Itálii tehdy pomohlo přesvědčit spojence, že si Čechoslováci vlastní stát zaslouží. Třicátý červen proto armáda slaví Den ozbrojených sil nástupy po celé republice, nejvýznamněji pak v Národním památníku na Vítkově, který byl vybudován právě k uctění památky čs. legionářů a čs. odboje v období první světové války.

Slavnostního nástupu v areálu Národního památníku na Vítkově se dnes zúčastnili politici, představitelé spolků, jež s armádou spolupracují, ale v prvé řadě vrcholní představitelé resortu obrany v čele s ministrem Lubomírem Metnarem a náčelníkem Generálního štábu AČR armádním generálem Alešem Opatou.

Oba ve svých projevech vyzdvihli zejména pomoc vojáků během koronavirové pandemie i současné nasazení v obcích, které se potýkají s následky ničivé bouře. Zdůraznili také potřebu pokračovat v zajištění obranyschopnosti ČR a modernizaci ozbrojených sil: „Musíme dál budovat dobře vybavenou a sebevědomou armádu, připravenou k nasazení doma i v zahraničních misích,“ prohlásil Lubomír Metnar.

Armáda si podle náčelníka Generálního štábu AČR vede dobře v zahraničních misích a skvěle si vedla v Mali, kde velela misi EUTM. Počet profesionálů i aktivních záložníků v posledních letech stoupá, armádě důvěřují tři čtvrtiny obyvatel ČR. „Nesmíme je zklamat. Budeme dál plnit úkoly a tvrdě na sobě pracovat,“ vyzval vojáky generál Opata.

Propůjčení bojového praporu čestných názvů pěti útvarům

Anketa

Je třeba zpřísňovat covidové restrikce? (Ptáme se od 30.6.2021)

28%
69%
hlasovalo: 6954 lidí

Součástí slavnostního nástupu bylo také udělení bojového praporu praporu podpory 25. protiletadlového raketového pluku a propůjčení čestných názvů pěti útvarům: prapor podpory 25. protiletadlového raketového pluku nese nově čestný název „plukovníka Karla Mathese“, 251. protiletadlový raketový oddíl „generála Jaroslava Selnera“, 252. protiletadlový raketový oddíl „generála Stanislava Krause“, 31. pluk radiační, chemické a biologické ochrany „generálmajora Oskara Starkoče a 14. pluk logistické podpory „plukovníka i.m. Alfréda Bartoše“.

Bojové prapory a čestné názvy propůjčuje útvarům Ozbrojených sil ČR prezident republiky k 8. květnu nebo 28. říjnu. Bojový prapor patří k nejvyšším vojenským symbolům, každý útvar smí mít pouze jeden, který se nachází vždy u útvaru. V boji (v misi) je umístěn v prostoru činnosti. Všichni příslušníci útvaru jsou povinni obětavě a udatně chránit bojovou zástavu v boji a nedopustit, aby se jí zmocnil protivník. Čestné názvy útvarů se uvádí na stuhách k bojovým praporům jednotek. Vybírají se zejména z řad významných vojenských osobností atp.

Udělení resortních vyznamenání

Ministr obrany Lubomír Metnar i náčelník Generálního štábu využili slavnostní příležitosti a řadu vojáků ocenili: Ministr Metnar předal třináct Záslužných křížů ministra obrany ČR, oceněni byli také četař Lukáš Chytil a desátník Tomáš Spáčil za záchranu lidských životů, statečnost a odvahu. Generál Opata pak udělil 25 čestných odznaků Armády ČR Za zásluhy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…