Arnika: Chraňte zdraví lidí a zakažte „věčné chemikálie”, vyzvaly nevládní organizace EU

12.10.2022 17:56 | Tisková zpráva

Arnika a dalších čtyřicet pět evropských nevládních organizací, včetně Greenpeace Europe a Friends of the Earth Europe, se v aktuálně vydaném manifestu [1] obracejí na členské státy EU a Evropskou komisi (EK). Požadují aby do roku 2025 zakázaly všechny perfluorované látky (PFAS) ve spotřebním zboží. Od roku 2030 by měl zákaz platit pro jakékoliv průmyslové využití.

Arnika: Chraňte zdraví lidí a zakažte „věčné chemikálie”, vyzvaly nevládní organizace EU
Foto: Richard Beneš
Popisek: Arnika

Před dvěma lety zveřejnila EK jako součást Green Deal také Strategii pro udržitelnost v oblasti chemických látek, která obsahuje závazek postupně přestat využívat PFAS všude, kde je to možné [2]. Nyní nastal čas tento závazek splnit, zastavit škody způsobené znečištěním PFAS a ukázat zbytku světa, že postupné omezení používání perfluorovaných látek je možné. 

Anketa

Jste ještě schopni zajistit si dostatek kvalitního jídla?

16%
hlasovalo: 16316 lidí

Znečištění „věčnými chemikáliemi” [3], jak se také PFAS přezdívá, se vymklo kontrole, přitom vystavení PFAS je spojeno s celou řadou nepříznivých zdravotních dopadů, od poškození jater, přes sníženou účinnost běžného očkování u dětí, až po zvýšené riziko některých druhů rakoviny [4]. PFAS zamořily celou planetu a její obyvatele a nacházejí se v těle většiny lidí na celém světě [5]. Nedávné zprávy z Francie hovoří o výrazné kontaminaci vody v oblasti chemických závodů vyrábějících či zpracovávajících perfluorované látky [6]. 

Děti jsou působení těchto látek vystaveny již v děloze během těhotenství, v průběhu života se do našich těl PFAS dostávají prostřednictvím potravin, pitné vody a každodenně používaných spotřebních předmětů jako jsou hygienické potřeby a potravinové obaly. V Evropě má 14 % dospívajících v těle PFAS v množství překračujícím maximální bezpečné hodnoty stanovené Evropským úřadem pro bezpečnost potravin (EFSA) [7]. 

„Mluvíme o skupině syntetických látek, které před sto lety ještě neexistovaly, nicméně dnes je najdeme úplně všude, i v nejodlehlejších částech naší planety. Nikdo z nás nedal souhlas k tomu, aby byl vystaven těmto škodlivým látkám, a nyní musíme s tímto toxickým dědictvím žít po celá desetiletí, možná staletí. To nejmenší, co můžeme udělat, je přestat tuto toxickou zátěž zvyšovat,” říká dr. Julie Schneiderová, vedoucí kampaně proti PFAS v organizaci CHEM Trust. 

Arnika proto iniciovala vznik manifestu, který podepsalo celkem 46 nevládních organizací a který byl dnes zveřejněn s titulkem: „Zakažte perfluorované látky (PFAS) – Ban PFAS Manifesto”. Manifest shrnuje klíčové problémy související se znečištěním a expozicí PFAS a uvádí deset požadavků adresovaných zejména evropským institucím a členským státům, v jejichž moci je výše zmíněný zákaz prosadit. 

Signatáři manifestu vyzývají orgány EU, aby neotálely s přijetím opatření, a vybízejí další evropské nevládní organizace, aby jejich výzvu k akci podpořily tím, že se k manifestu připojí. 

Karolína Brabcová, vedoucí kampaní za zákaz toxických látek ve spotřebním zboží z české nevládní organizace Arnika, uvedla: „Arnika již několikrát prokázala přítomnost těchto látek v různých druzích zboží včetně potravinových obalů či textilu. Vyzýváme EU, aby co nejrychleji zakázala perfluorované látky ve výrobcích, jako jsou obaly potravin, kosmetika a oblečení, a zastavila tak každodenní vystavování milionů lidí v Evropě těmto látkám. Komise a členské státy EU by měly dodržet svůj slib a urychleně přijmout opatření zakazující PFAS jako celé skupiny ideálně do roku 2025.” 

Projekt vznikl za finanční podpory hlavního města Prahy. Publikované informace nemusí vyjadřovat stanovisko dárce.

[1] Celý text manifestu v angličtině najdete ZDE.  

[2] Evropská komise zveřejnila 14. října 2020 svou Strategii pro udržitelnost chemických látek (CSS), která je součástí ambice EU dosáhnout nulového znečištění, což je klíčový závazek Green Dealu - Evropské zelené dohody. V CSS se Komise zavázala, že zakáže všechny PFAS jako skupinu ve všech použitích s výjimkou těch případů, kdy je to skutečně nezbytné. 

[3] PFAS, per- a polyfluorované alkylové látky, jsou podle definic OECD z roku 2018 rozsáhlou skupinou více než 4 700 chemických látek vyrobených člověkem. OECD, 2018. Toward a new comprehensive global database of per-and polyfluoroalkyl substances (PFASs): summary report on updating the OECD 2007 list of per-and polyfluoroalkyl substances (PFASs). Series on Risk Management No. 39 ZDE

Od svého uvedení na trh koncem 40. let 20. století se PFAS používají ve stále širší škále spotřebitelských výrobků a průmyslových aplikací, od obalů na potraviny a oděvy až po elektroniku, letectví a hasicí pěny. Používají se hlavně kvůli své schopnosti odpuzovat mastnotu i vodu a také kvůli své vysoké stabilitě a odolnosti vůči vysokým teplotám - díky vazbě uhlíku a fluoru. Tato vazba - nejsilnější vazba v organické chemii - je však také zodpovědná za jejich extrémní stálost v životním prostředí, což jim propůjčuje označení „věčné chemikálie“. 

[4] Viz Panel EFSA pro kontaminující látky v potravinovém řetězci (Panel CONTAM EFSA), 2020. Rizika pro lidské zdraví související s přítomností perfluoroalkylových látek v potravinách. EFSA Journal, 18(9), s. e06223. ZDE

[5] Viz Cousins, I.T. a kol, 2022. Outside the Safe Operating Space of a New Planetary Boundary for Per-and Polyfluoroalkyl Substances (PFAS) (Mimo bezpečný provozní prostor nové planetární hranice pro per-a polyfluoroalkylové látky (PFAS)). Environmental Science & Technology, 56, 16, s. 11172-11179. ZDE

A The Guardian, 23. září 2022. Ve 40 studiích byly ve všech případech zjištěny "věčné chemické látky" v pupečníkové krvi ZDE.  

[6] Studie mapující znečištění řeky Rhony pod Lyonem: Francouzský televizní pořad Vert de Rage odebral vzorky vzduchu, půdy, říční vody a pitné vody v okolí dvou chemických závodů v Pierre-Bénite, průmyslovém městě u řeky Rhony jižně od Lyonu. Tým zjistil, že množství PFAS ve vzorcích z řeky Rhôny po proudu řeky bylo více než 36 000krát vyšší než množství zjištěné 2,5 km proti proudu řeky. ZDE

[7] Viz HBM4EU, duben 2022. Noviny HBM4EU, duben 2022, strana 55. ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…