Arnika: Děčínský jez by zničil chráněnou přírodu

22.03.2018 16:36

Vláda chce na dolním úseku Labe vystavět jez, od kterého si slibuje, že zajistí na řece splavnost pro nákladní lodě.

Arnika: Děčínský jez by zničil chráněnou přírodu
Foto: Richard Beneš
Popisek: Arnika

Odborníci na ekologii upozorňují nejen na ekonomickou nesmyslnost celého projektu, ale hlavně na zničení cenného prostředí, které je domovem některých chráněných rostlin a zvířat. U příležitosti Světového dne vody mohou lidé přispět k záchraně Labe podpisem výzvy ZDE

Ekonomické výhody ze stavby jezu plynou pouze několika firmám. V sázce jsou přitom jedinečné přírodní hodnoty Labe a okolí. Příroda je lákadlem pro turisty z obou stran hranice, kteří využívají cyklostezku mezi Drážďanami a Ústím nad Labem. Úpravou břehů a stavbou jezu by území přišlo o svůj ráz a lokální ekonomika ztratila důležitou část příjmů. V Německu přitom cestovní ruch podél Labe přináší 120 milionů eur ročně.

„Dopad na životní prostředí by byl katastrofální. Žádné kompenzace za zalití řeky betonem pestrý život v Labi a ekonomické ztráty nenahradí. Proto vznikla petice proti jezu na Labi, kterou lidé mohou podepsat ZDE,“ říká Nikol Krejčová z Arniky.

Odborníci na ekologii namítají, že dopravní význam jezu takřka nulový. Labe je už nyní splavné pro moderní plavidla s malým ponorem. Stavba jezu by zajistila splavnost pro zastaralá plavidla s hlubším ponorem, avšak pouze v devítikilometrovém úseku. Navíc vlivem sucha v důsledku změny klimatu vody ubývá a řeka je každým rokem splavná po menší počet dnů. Proto ekologové doporučují investovat do železniční dopravy a do kvalitních oprav silnic a stavby obchvatů. Jez by navíc stál českou vládu 5 miliard korun.

Na svém dolním toku je Labe jedním z posledních říčních veletoků v ce­lé Evropě nespoutaných betonem a hrázemi. Vodu v Labi neomezují žádné jezy ani hráze. V Labských pískovcích tvoří řeka tři sta metrů hluboký pískovcový kaňon. Přírodním klenotem jsou dále kamenité štěrkopískové náplavy, které řeka vytvářela několik století a jsou domovem pro vzácné rostliny a živočichy. Území je proto zařazeno mezi nevýznamnější přírodní území Evropy v síti NATURA 2000.

Světový den vody připomíná význam vody pro život na Zemi a zdůrazňuje, aby o ni lidé pečovali. Vodní zdroje jsou ohroženy vysycháním, toxickým znečištěním nebo velkými stavbami přehrad a jezů. Proto se po celém světě koná spousta akcí[ii], které na ochranu vody upozorňují veřejnost. Mottem letošního ročníku je Nature for water.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

22:04 Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

Zvýšení příspěvku na péči, které v pátek odsouhlasila Poslanecká sněmovna, se nevztahuje na nejnižší…