Arnika: Jez na Labi v Děčíně ve veřejném zájmu? Nezákonné zasahování vlády do rozhodování úřadů

25.01.2019 9:51

Vláda Andreje Babiše chce postavit jez na Labi za každou cenu. Loni si plány na jeho výstavbu pojistila tím, že ho svým usnesením prohlásila za veřejný zájem.

Arnika: Jez na Labi v Děčíně ve veřejném zájmu? Nezákonné zasahování vlády do rozhodování úřadů
Foto: Richard Beneš
Popisek: Arnika

Zbytečnou stavbu, která zničí cennou přírodu Labského údolí a bude stát minimálně 5 mld. korun, posoudila místo stavebních úřadů a orgánů ochrany přírody i přes protesty odborníků. K nim se nově přidal i ministr životního prostředí Brabec. Podle Českého svazu ochránců přírody Teplice – FERGUNNA a Arniky není v pravomoci vlády hodnotit, zda jsou konkrétní stavební záměry významnější než ochrana přírody. Proto požádali soud o zrušení vládního usnesení.

Návrh na zrušení usnesení vlády, který podal ZO ČSOP Teplice – FERGUNNA, je součástí této tiskové zprávy.

„Usnesení vlády o stavbě jezu jako veřejném zájmu se má stát závazným podkladem pro rozhodování stavebních úřadů a orgánů ochrany přírody. Ty se jím budou muset řídit podobně jako územním plánem. Vláda tak nezákonně rozhodla o konkrétním stavebním záměru,“ upozorňuje advokát Petr Svoboda.

„Proti děčínskému jezu se postavil Národní park České Švýcarsko, následně Ministerstvo životního prostředí a řada odborníků[i]. Přesto chce vláda rozhodnout o stavbě jezu sama a obejít platnou legislativu. U soudu chceme dokázat, že vláda nemá právo zasahovat do rozhodování úřadů, zasahovat tím do demokraticky zvolených procesů a v neposlední řádě hazardovat s penězi daňových poplatníků,“ vysvětluje Jiří Rous ze ZO ČSOP Teplice – FERGUNNA.

Labe má posledních pět let kvůli suchu extrémně nízkou hladinu a paralyzuje lodní dopravu po většinu roku na české i německé straně[ii]. Do diskuze se v poslední době vložil ministr dopravy Dan Ťok, který navrhuje zrušit evropskou ochranu přírody v Labském údolí a začít stavět[iii]. Plánovaný děčínský jez na Labi však splavnost nezajistí a výsledkem bude zbytečná stavba za více jak 5 mld. korun a zničení cenné přírody.

„Vláda se snaží vyvolat dojem, že po jezu touží i na německé straně. Pravdou je, že Německo stavbu dalších jezů nebo plaveních stupňů zcela odmítá z ekologických i ekonomických důvodů. Už nyní je celkem jasné, že ani po výstavbě děčínského jezu, který zničí cenné přírodní hodnoty, nebudou moci po Labi velké lodě plout,“ uzavírá Nikol Krejčová z Arniky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vedoucí Jana Kotalíková obnovuje pravidelné setkání s kancléři prezidenta a Parlamentu

22:03 Úřad vlády: Vedoucí Jana Kotalíková obnovuje pravidelné setkání s kancléři prezidenta a Parlamentu

V Kramářově vile se v pátek 10. května 2024 uskuteční pracovní oběd s kancléři, který pořádá vedoucí…