Arnika: Koho volit na pražský magistrát? Vyzkoušejte Volební kalkulačku

27.09.2018 15:13

Necelé dva týdny zbývají do pražských komunálních voleb, ve kterých lidé vyberou nové zastupitele. Občanské sdružení KohoVolit.eu pro nerozhodnuté voliče připravilo Volební kalkulačku. S její pomocí snadno zjistí s jakou stranou se nejvíce shodují jejich názory v oblastech, které Pražany trápí. Postoje kandidátů pomáhaly zjišťovat spolky Arnika, Auto*Mat a Platforma pro sociální bydlení.

Arnika: Koho volit na pražský magistrát? Vyzkoušejte Volební kalkulačku
Foto: Richard Beneš
Popisek: Arnika

Sdružení KohoVolit.eu oslovilo kandidáty z 29 stran a hnutí, které se utkají 5. a 6. října ve volbách do pražského zastupitelstva. Ti odpovídali na sadu 60 otázek. Dotazy z oblasti územního rozvoje připravil spolek Arnika, k řešení dopravní situace Prahy otázky sestavil Auto*Mat a dostupnost bytů zpracovala Platforma pro sociální bydlení.

„Volební kalkulačku připravujeme od roku 2006 stejným způsobem a nejinak je tomu i letos. Zaměřili jsme se na problémy, ke kterým slibují řešení prakticky všechny strany napříč politickým spektrem. Lidé si tak mohou na sadě 25 otázek s odpověďmi ano, ne, nevím otestovat, jak se jejich názory shodují s politikou jednotlivých stran. Voliči si mohou ověřit procentuální shodu a výsledky navíc zpřesnit tím, že některé otázky označí za důležitější,“ vysvětluje autor webové aplikace Michal Škop.

Jedním z hlavních předvolebních témat se letos stal územní rozvoj a s ním související dostupnost bydlení. Jak vyplývá z analýzy volebních programů od Arniky, strany často slibují smluvní dohody s developery u konkrétních stavebních projektů, péči o zeleň a opatření k řešení vedra a sucha v letních měsících. V některých případech řeší i budoucnost Metropolitního plánu.

„Chceme voličům pomoci zorientovat se v hlavních tématech, které Praha v současnosti řeší. Jejich dostatečná znalost i vědomí o nabízených způsobech řešení jsou klíčové pro odpovědné využití občanského volebního práva. Právě teď se totiž rozhodne o směru, kterým se Praha bude další čtyři roky ubírat,“ dodává Václav Orcígr z Arniky.

Vyzkoušejte si kalkulačku ZDE

O projektu Volební kalkulačka ZDE
Analýza volebních programů „Praha 2018: Volební sliby a realita“ ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Důvěra spotřebitelů i podnikatelů v ekonomiku dále roste

13:21 Český statistický úřad: Důvěra spotřebitelů i podnikatelů v ekonomiku dále roste

Souhrnný indikátor důvěry (indikátor ekonomického sentimentu), vyjádřený bazickým indexem, se mezimě…