Arnika: Tři obce ve Zlínském kraji si vysloužily Odpadového Oskara 2017

26.07.2017 18:28

Vsetín - Brusné, Štítná nad Vláří – Popov a Vsetín jsou obce, které ve Zlínském kraji vyprodukovaly ve svých kategoriích (1) nejméně směsného komunálního odpadu (na osobu a rok) a vydobyly si tím titul Odpadový Oskar 2017 Zlínského kraje. Druhá jmenovaná obec přitom dosáhla i na celorepublikový triumf.

Arnika: Tři obce ve Zlínském kraji si vysloužily Odpadového Oskara 2017
Foto: Richard Beneš
Popisek: Arnika

Skvělé výsledky svědčí o dobrém nastavení odpadového hospodářství, podmínek pro třídění, motivace občanů nebo třídění bioodpadu. Krajská úroveň soutěže navazuje na celorepublikovou soutěž Odpadový Oskar, jejíž výsledky oznámil spolek Arnika už začátkem července. Protože o celkových výsledcích mnohdy rozhodoval rozdíl jen několika málo kilogramů, zaslouží si krajští šampioni stejnou pozornost, jako ti celorepublikoví. Jejich praxe a zkušenosti mohou sloužit jako dobrá inspirace pro ostatní obce a města. Arnika rozdává Odpadové Oskary už potřetí.

„Nízká produkce odpadů v obcích není samozřejmost. Zájem o téma, pravidelná osvěta veřejnost a dobré nastavení celého systému nakládání s odpady v obci, to vše jsou předpoklady dobrých výsledků. Třídění odpadů může být samofinancovatelné či významně levnější než likvidace směsného odpadu na skládce či ve spalovně. Pokud tomu tak není, má obec ještě rezervy,“ komentuje výsledky obcí koordinátor soutěže Milan Havel.

Základním kritériem pro kvalifikaci obce do soutěže je produkce směsného komunálního odpadu pod 150 kg na osobu a rok. Tento limit organizátoři zvolili proto, že jde o hodnotu, které se běžně daří dosahovat v sousedních státech, v Česku ale tato meta stále není běžná. Oproti Rakousku a Německu je u nás totiž průměrná produkce směsného odpadu asi o třetinu vyšší. Rozhodovala přitom data vykázaná obcemi za rok 2015.

Výherci Odpadového Oskara 2017 ve Zlínském kraji:

obce do 1000 obyvatel
Brusné s produkcí směsných komunálních odpadů 61,3 kg/ob. Obec díky svozu bioodpadů dosahuje vysoké úrovně recyklace – přes 70 %. Obec obhájila první místo z loňského roku. 

obce od 1001 do 5000 obyvatel
Štítná nad Vláří – Popov
s produkcí směsných komunálních odpadů 38,8 kg/ob. Obec má jednu z nejnižších produkcí odpadů v ČR. Může za to dlouhodobá práce v této oblasti (budování systému, osvěta obyvatel). Více ZDE.

města nad 5000 obyvatel
Vsetín
s produkcí směsných komunálních odpadů 142 kg/ob. Vsetín vykazuje dlouhodobě nízkou produkci odpadů. Více ZDE.

Úspěšné obce sledují trendy, kterým se postupně budou muset přizpůsobit všichni. V roce 2020 tak například bude možné skládkovat pouze asi 100 kilogramů směsného odpadu na jednoho obyvatele (2). Na dohled jsou ale i další legislativní změny, na které budou obce muset reagovat.

„V rámci přechodu na tzv. oběhové hospodářství přijal v březnu letošního roku Evropský parlament ambiciózní cíle pro oblast odpadů (3). Navrhuje v roce 2025 recyklovat 60 % a v roce 2030 dokonce 70 % komunálních odpadů, v roce 2030 skládkovat max. 5 % komunálních odpad. Ač nepovažujeme úroveň recyklace pro odpadové hospodářství města a obcí za klíčový faktor, faktem je, že těchto výsledků ti nejlepší už dosahují,“ dodává k novinkám Havel.

Poznámky:
1) Obce jsou rozděleny podle velikosti: obce do 1000 obyvatel, obce od 1001 do 5000 obyvatel, obce nad 5000 obyvatel). U malých obcí lze očekávat nejlepší výsledky do 50 kilogramů na jednoho obyvatel, u velkých měst se nejlepší výsledky blíží ke 100 kg.
2) V roce 2020 můžeme na skládky ukládat pouze 35 % biologicky rozložitelných komunálních odpadů ve srovnání s produkcí roku 1995. Pro rok 1995 byla tato produkce stanovena na 148 kg/ob. V roce 2020 tak bude možno skládkovat pouze 51,8 kg/ob tohoto odpadu. V přepočtu na směsný odpad to je asi 108 kg, případně 100 kg směsného odpadu a 30 kg objemného odpadu (nábytek, matrace, koberce…).
3) Rámcová směrnice o odpadech (98/2008) nám ukládá v roce 2020 recyklovat minimálně 50 % papíru, plastů, skla a kovů (stanovuje se na základě složení odpadu). Tohoto cíle obce oceněné v kategorii 2 obvykle s přehledem dosahují.
4) Obce potřebují jednoduché indikátory, které jim řeknou, zda má jejich odpadové hospodářství ještě rezervy. Příklady těchto indikátorů naleznete ZDE.

Pro porovnání lze využít i data o průměrné produkci komunálních odpadů v jednotlivých krajích:

Poznámka: do údajů v tabulce o produkci papíru, plastů a skla jsou zahrnuty i obaly (katalogová čísla 15 01 01, 15 01 02, 15 01 07).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

19:02 Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

Celní úřad pro Pardubický kraj upozorňuje na podvodná jednání a žádá veřejnost o obezřetnost při výz…