Arnika: V budoucnu se z čárového kódu dozvíte toxické látky ve spotřebním zboží

15.08.2019 15:25

Desítky dobrovolníků v České republice testují mobilní aplikaci Scan4Chem[i], která po naskenování čárového kódu se výrobců zeptá, zda výrobek obsahuje zdraví škodlivé látky.

Arnika: V budoucnu se z čárového kódu dozvíte toxické látky ve spotřebním zboží
Foto: Richard Beneš
Popisek: Arnika

V pilotní fázi se zaměřují na výrobky velkých nadnárodních firem – od sportovní obuvi až po zubní kartáčky. Cílem je přesvědčit výrobce, aby informovali zákazníky o obsahu potenciálně škodlivých látek ve zboží. Ostatně, podle evropské legislativy jsou povinni na dotazy k obsahu škodlivin odpovídat. Na vývoji aplikace se podílí evropské úřady, akademici, spotřebitelské instituce a nevládní organizace, za Českou republiku projekt zaštiťuje Arnika. Spuštění aplikace je pak v plánu v říjnu letošního roku.

„Aplikace bude do budoucna uživatelům poskytovat informace o zboží, u kterého výrobce nemusí uvádět složení na obalu a spotřebitel se ho ihned nedozví. Týká se to například dětských hraček, nádobí, obuvi, oblečení, školních potřeb, elektroniky, nábytku a dalších. V minulosti se v těchto předmětech našly extrémně jedovaté látky, jako jsou bromované zpomalovače hoření[ii], bromované dioxiny[iii], ftaláty[iv], těžké kovy nebo azobarviva a další látky[v], které mohou zpomalovat vývoj nervové soustavy, ohrožovat plodnost nebo jsou dokonce karcinogenní,“ říká Karolína Brabcová z Arniky.

Podle evropské legislativy o chemických látkách REACH[vi] si dodavatelé musí informace o škodlivých látkách ve výrobcích v koncentraci nad 0,1 % vzájemně sdělovat. Spotřebitel však nemá šanci zjistit složení přímo v obchodě a rozhodnout se o nákupu. Musí se nejdříve obrátit s dotazem na výrobce nebo prodejce, kteří mají na odpověď ze zákona 45 dnů. Pokud výrobek toxické látky neobsahuje, odpovědět vůbec nemusí.

Scan4Chem nyní umožní spotřebitelům dotázat se na obsah škodlivých látek ve zboží přímo dodavatelů a výrobců. Cílem tvůrců aplikace je přesvědčit výrobce a dodavatele, aby informace o škodlivých látkách zákazníkům zpřístupnili a spotřebitelé se je dozvěděli ihned po naskenování čárového kódu prostřednictvím nově vznikajícího jednoduchého nástroje.

„Od podzimu budou moci zákazníci dodavatelům ukázat, že jim na nezávadnosti zboží opravdu záleží a chtějí se informovaně rozhodovat, zda si výrobek koupí,“ uzavírá Karolína Brabcová.

Inspirací se staly aplikace z Dánska a Německa zaměřené na kosmetické produkty. Například německou ToxFox[vii] si stáhlo 1,3 milionů uživatelů, kteří si jejím prostřednictvím denně ověřují bezpečnost více jak 40 tisíc výrobků. Vývoj Scan4Chem vede německá agentura pro životní prostředí Umwelt Bundesamt a zapojilo se do něj 20 organizací ze 13 zemí Evropy[viii].

Poznámky:
[i] Evropská databáze pomůže odhalit toxické látky ve zboží, které denně používáme (ZDE)
[ii] Jedy z plastového odpadu se vrací do našich domácností kvůli špatné recyklaci (ZDE)
[iii] Dioxiny v plastových hračkách? Místo vánočních dárků průmyslový odpad (ZDE)
[iv] Každá pátá hračka na evropském trhu obsahuje nebezpečné ftaláty (ZDE)
[v] Dánové odhalili nebezpečné látky v dětských přilbách na kolo (ZDE)
[vi] Více o evropském nařízení REACH ZDE
[vii] Více o aplikaci ToxFox ZDE
[viii] Více o projektu AskREACH ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

7:23 Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

Fair play, boj proti předsudkům, všestrannost a nutnost spolupráce rodičů a trenérů. To jsou témata …