Arnika bojuje proti jedům v plastovém zboží v kampani Česko bez jedů

23.09.2019 21:01

Cílem kampaně je odstranit toxické plasty z českých domácností a zajistit nezávadné výrobky, recyklaci bez toxických látek a čisté prostředí u nás i za hranicemi.

Arnika bojuje proti jedům v plastovém zboží v kampani Česko bez jedů
Foto: Richard Beneš
Popisek: Arnika

S hvězdami Lenkou Krobotovu a Pavlem Šimčíkem z Dejvického divadla a Sarah Haváčovou a Alešem Petrášem známých z pořadu Profesor T. připravili krátký seriál ZDE. Lidé na webu mohou také přispět na testování spotřebního zboží. Už v těchto dnech Arnika prověřuje umělé vánoční stromečky a světelné řetězy na obsah ftalátů, bromovaných zpomalovačů a dalších jedů. Výsledky budou známy v listopadu.

Sledujte kampaň ZDE.

„V plastech je spousta rizikových látek, které prokazatelně škodí lidskému zdraví. Kontaminovaný plast pak recyklujeme a jedy se k nám vrací, třeba do rukou dětí. Tomu chceme zabránit a dostat škodlivé látky z našich domovů,“ vysvětluje Karolína Brabcová z Arniky.

Arnika proto testuje výrobky, upozorňuje na ty závadné a jedná s firmami a politickými špičkami u nás i na mezinárodní úrovni. Změny ale nedosáhneme bez zvyšování povědomí a podpory široké veřejnosti včetně finančních příspěvků. Lidé mohou podpořit a sledovat kampaň ZDE.

Z nedávných studií (Studie Toxická recyklace aneb Jak mohou nevytříděné odpady kontaminovat spotřební zboží v ČR ZDE, Studie HRAČKA NEBO TOXICKÝ ODPAD? aneb Jak odpoví Stockholmská úmluva ZDE, Studie Toxická past ZDE, Studie Toxic Soup ZDE, Studie Persistent Organic Pollutants in Eggs: Report from Africa ZDE) vyplývá, že veřejnost má zhruba dva až pět let, aby donutila politiky přijmout zákony, které výrobcům zakážou vyrábět zboží s jedovatou příměsí. Později už bude na trhu tolik škodlivých výrobků, že kontaminaci recyklovaného zboží nepůjde zabránit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…