Asociace dobrovolných záchranářů: Za měsíc začne SOS 2018 EXTREME

29.03.2018 21:53

Jubilejní 10. ročník metodického cvičení záchranářských družstev, které pořádá Asociace dobrovolných záchranářů ČR, patří k těm nejnáročnějším a současně nejrespektovanějším soutěžím. V oblasti Brd se uskuteční ve dnech 27. 4. – 29. 4. 2018. Maximální možný počet týmů 18. Letos byla kapacita naplněna v rekordním čase 72 hodin od vyhlášení.

Asociace dobrovolných záchranářů: Za měsíc začne SOS 2018 EXTREME
Foto: adzcr.cz
Popisek: Asociace dobrovolných záchranářů - logo

Soutěž se skládá ze dvou částí. Noční etapa prověří spolupráci a koordinaci všech zúčastněných týmů a složek IZS při společných úkolech. Na denní etapě pak plní úkoly každé družstvo samo za sebe. Trasa bude dlouhá 21 km a bude probíhat v náročném terénu úpatí Brdského hřebene.

„Už deset let věnujeme maximální úsilí pro přípravu klání čtyřčlenných zdravotnických týmů. Připravujeme modelové situace vycházející z odborné kazuistiky, doplněné o pochod náročným terénem. Tento „závod“ obsahující noční a denní etapu dokonale prověří schopnosti, fyzickou a psychickou odolnost družstev“, upřesňuje Lukáš Tláskal, DiS., předseda ADZČR, z. s., ředitel cvičení.

Akce je koncipována především jako vzdělávací projekt. Díky tomu je každý postup družstva bezprostředně po provedení úkolu vyhodnocen a soutěžícím je dána zpětná vazba. Okamžitě se tak od kvalifikovaných a zkušených rozhodčích dozvídají, kde udělali chybu, jaké jsou alternativy postupů nebo jaké moderní trendy se k dané situaci vztahují.

Lukáš Tláskal doplňuje: „Nejde o laciný efekt. Naopak. Realita je klíčem k úspěchu. Vzbuzuje emoce, zneklidnění a nutí účastníky koncentrovat se na záchranu života. Tedy přesně stav, který každodenně prožívají profesionální záchranáři.“

Dokonalost modelové situace je přímo závislá na figurantech a reálnosti maskování jejich poranění. Finální podobu pak dotváří pyrotechnické efekty jako střelba, výbuchy, zakouření prostor. Vše doplní rekvizity a účast jednotek zasahujících dobrovolných i profesionálních hasičů, nebo např. spolupráce se zásahovou jednotkou policie. Kombinací těchto faktorů se pak zasahující družstvo dostává do nervy drásajících situací, kde pro tolik rušivých elementů mnohdy ztrácí jejich naučené postupy veškerou účinnost.

Jako odborný vzdělávací projekt je SOS EXTREME po celou dobu připravo¬ván s velkým důrazem na kvalitní a aktuální postupy a trendy.

Nejlepším důkazem jsou proto spolupráce a garance, kterými se můžeme s hrdostí pochlubit. Za devět předchozích ročníků jsme spolupracovali s Centrem letecké záchranné služby Armády ČR v pozici garanta projektu, záštity udělily Zdravotnická záchranná služba Plzeňského, Libereckého a Středočeského kraje a Zdravotnické zařízení Ministerstva vnitra. Na přípravě i realizaci úzce spolupracujeme se všemi složkami IZS. Stejně tak to bude i letos.

Jsme rádi, že můžeme našim soutěžícím nabídnout kvalitní a vysoce erudované rozhodčí, složené z dlouholetých pracovníků záchranných služeb, hasičů a armádních specialistů.

Předchozí ročníky SOS EXTREME v číslech:

  • Na každý ročník soutěže připravujeme v průměru 12 modelových situací;
  • Soutěže se doposud účastnilo více než 120 družstev;
  • Připravili, zinscenovali a neposlední řadě jsme společně s figuranty odehráli více než 1 000 hereckých scén;
  • Průměrně nám v každém ročníku asistovalo více než 130 figurantů;
  • Počet rozhodčích se pohybuje v průměru 60 na soutěž.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…