Asociace malých a středních podnikatelů: Vláda uštědřila podnikatelům facku

29.11.2019 11:44

Po letošním zrušení karenční doby vláda opět podnikatelům naložila další zátěž. Vládou schválená částka růstu minimální mzdy o 1250 korun (na 14 600 korun) firmy velmi nepříjemně zaskočila. Neblíží se ani náznakem návrhům zaměstnavatelů, kteří tvoří hodnotu a reálně živí náš stát.

Asociace malých a středních podnikatelů: Vláda uštědřila podnikatelům facku
Foto: amsp.cz
Popisek: Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR

Nejde totiž o samotnou minimální mzdu, ale zejména o to, že od minimální mzdy se odvíjí silné zvyšování tzv. zaručených mezd, a také tarifních platů ve státní správě. A tak zatímco firmy se v ekonomickém poklesu chovají racionálně, nerozhazují a v krizi mzdy snižují podle skutečného stavu ekonomiky, stát na tržní situaci reaguje jen zřídka a zásadně drží nastavené platy. Ty jsou ostatně již dnes v průměru vyšší než v podnikovém sektoru.

Místopředsedkyně AMSP ČR Pavla Břečková to komentuje slovy: "Toto je cesta k řeckému modelu, který ovšem již několikrát v historii zkrachoval. Považujeme za krajně nezodpovědné bezuzdně navyšovat mzdové výdaje firem v době, kdy vláda sama avizuje, že výběr daní z příjmů od firem se kvůli situaci na trhu práce postupně snižuje. Růst mezd musí být vždy vázán na produktivitu a přidanou hodnotu. Tu ovšem nelze zvyšovat tak raketově, je to o přenastavení výrob, finalizaci produktů, nových obchodních cestách a investicích. Na to však už firmám i kvůli podobným rošádám prostředky budou chybět."

Dalším obrovským dodatečným nákladem jsou totiž odvody, které jsou u nás 4. nejvyšší v Evropě. "Je jasné, že je to pro státní kasu velice vítaný a za dané situace nadstandardní zdroj příjmu, ale ve finálním dopadu to může být pro ekonomiku smrtící koktejl," dodává Pavla Břečková. Skokové zvýšení nákladů firem vláda připravila navíc jen měsíc předtím, než změna vstoupí v platnost, tedy v době, kdy finanční plány firem na další rok jsou již uzavřené.

AMSP ČR sdružuje od roku 2001 na otevřené, nepolitické platformě malé a střední podniky, živnostníky i spolky. Je hlavním reprezentantem nejširšího podnikatelského segmentu v ČR, vedle legislativy, exportu, inovací, vzdělávání a financování MSP se zaměřuje na rodinné firmy, řemeslníky, začínající podnikatele, lokální producenty a pěstitele, malé obchodní a gastro provozovny, podnikatele 55+, ženy v podnikání a podnikatele na venkově. Více ZDE.

reklama

autor: Tisková zpráva

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Královéhradecký kraj: Rok 2023 byl pro technické služby ve znamení inovací a nových projektů

19:02 Královéhradecký kraj: Rok 2023 byl pro technické služby ve znamení inovací a nových projektů

Komunikace s širší veřejností, digitální mapy, interaktivní hřiště nebo aplikace pro hlášení drobnýc…