BESIP: Blíží se Velikonoce – pozor na alkohol a sváteční řidiče

16.04.2014 20:11

Jeden z náročných víkendů roku z hlediska bezpečnosti dopravy je tady. Tři velikonoční dny, kterým předcházejí dva dny školních prázdnin, patří každoročně k rizikovým obdobím.

BESIP: Blíží se Velikonoce – pozor na alkohol a sváteční řidiče
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dálnice, ilustrační foto

Velikonoce jsou svátky začínajícího jara, ale i koledování a návštěv. Po zimě, byť v letošním roce nebyla nijak krutá, se významně zvýší provoz na silnicích. Objeví se tisíce řidičů, kteří své vozy v zimním období odstavili a teď si zase začínají zvykat na řešení dopravních situací. Sváteční dny jsou navíc spojeny s pořádáním řady kulturních a společenských akcí, zvyšuje se návštěvnost turistických cílů, začíná se chatařit a chalupařit. Pro velikonoční období je příznačná konzumace většího množství alkoholu, bohužel i mezi některými řidiči, ale i cyklisty a také chodci. Koktejl nevyježděných řidičů, alkoholu na silnicích, zvýšená nervozita, aprílové počasí, to vše se může stát smrtelnou kombinací.

Loňské Velikonoce z hlediska fatálních nehod nedopadly až tak špatně. Máme ještě v dobré paměti, že loňský začátek jara byl pěkně studený. A s tím samozřejmě souviselo i to, že se na silnicích pohybovalo méně aut, ale hlavně motocyklistů a cyklistů. Letošní jarní dny však jsou z hlediska teplot příjemnější. Méně příjemný je pak pohled do statistik, kde narůstají počty nehod, zranění a bohužel i úmrtí. Velmi nepříznivá je situace především u motocyklistů a cyklistů. Nesmíme zapomenout ani na chodce. Ti by měli pamatovat především na to, že pokud nebudou dostatečně viditelní, mohou se velmi rychle stát obětí dopravní nehody. Také již zmiňovaný alkohol se ve zvýšené míře v tomto období podílí na dopravních nehodách nejen vozidel, ale také na nehodách chodců.

Zvýšenou pozornost řízení a také všemu, co se děje v okolí, především pak v neděli a v pondělí, by měli věnovat i ti nejzodpovědnější řidiči. Myslete i na možné chyby ostatních.

Bezpečný začátek motoristické sezony, bohatou a klidnou pomlázku.

BESIP
Ministerstvo dopravy

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jihočeský kraj hledá architektonickou podobu důlního díla Orty

22:08 Jihočeský kraj hledá architektonickou podobu důlního díla Orty

Mimořádný zážitek z návštěvy ojedinělé přírodní a technické památky chce do budoucna připravit zájem…