BESIP: Začátek školního roku si vyžádá zvýšenou opatrnost řidičů

29.08.2014 20:00

Zvýšený pohyb dětí na komunikacích a jejich nekoncentrovanost na začátku nového školního roku může vést v prvních zářijových dnech k riziku dopravních nehod. Do školních lavic letos poprvé míří silný ročník 2008, což ještě zvýší počet malých školáků v ulicích. Letošní statistika usmrcených a zraněných dětí na silnicích je přitom už nyní alarmující. Řidiči by proto měli být obezřetní, snížit rychlost v místech, kde se pohybují děti, a předvídat jejich vstup do vozovky.

BESIP: Začátek školního roku si vyžádá zvýšenou opatrnost řidičů
Foto: Archiv
Popisek: BESIP - nové logo

Důvodů, proč je potřeba v nadcházejícím období dbát zvýšené opatrnosti, je hned několik. Děti jsou po skončení prázdnin nesoustředěné a mají větší sklon chovat se na silnicích neopatrně. Často si v těchto dnech vůbec neuvědomují, co jim na silnicích hrozí. Je tak především odpovědností řidičů motorových vozidel, aby zvýšili svou pozornost a chovali se ohleduplně. Řidiči by měli u škol a v dalších rizikových místech snížit rychlost jízdy a předvídat pohyb dětí (zejména v řadách zaparkovaných vozidel, v blízkosti přechodů, křižovatek apod.)

V roce 2013 bylo na silnicích usmrceno osm dětí, což bylo nejméně v historii samostatné České republiky. Za uplynulých sedm měsíců letošního roku to však bylo již jedenáct dětí (pět chodců, čtyři spolujezdci a dva cyklisté). Podle cíle Národní strategie bezpečnosti silničního provozu (NSBSP) nemělo být v roce 2014 usmrceno více než deset dětí a těžce zraněno více než 154 dětí. Vzhledem k dosavadnímu velmi tragickému průběhu roku 2014 je zřejmé, že uvedený dílčí cíl NSBSP nebude bohužel v letošním roce splněn. Aby se ve statistikách neobjevila ještě černější čísla, je potřeba věnovat bezpečnosti dětí na začátku školního roku zvýšenou pozornost.

V uplynulých dvou letech nebylo v měsíci září usmrceno na silnicích v České republice žádné dítě. Nicméně v průměru každý druhý zářijový den bylo jedno dítě těžce zraněno (loni 16 dětí, předloni 17 dětí).

BESIP bude na rizika spojená se zahájením školního roku upozorňovat na akci Praha dětem, která se koná poslední prázdninovou neděli na Václavském náměstí. V průběhu prvního zářijového týdne se pak BESIP zúčastní také akce pořádané Policií ČR a dalšími partnery s názvem „Zebra se za tebe nerozhlédne“. Po celé České republice budou na vybraných místech krajští pracovníci BESIP spolu s policisty upozorňovat malé školáky na přechodech pro chodce na správné a bezpečné chování.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

10:04 DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

Pro budovanou linku D a automatizaci stávající linky C Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) plánuje na…