Badatelé objevili v Podyjí alpského šneka. Žil tu i před osmi tisíci lety

12.08.2018 20:21

Objev, který se jen tak neopakuje. Zoolog Radovan Coufal v Podyjí na začátku léta nalezl drobounkého alpského šneka včelínku ozdobnou. Je to teprve druhé místo v České republice, kde se vyskytuje. Přes řeku Dunaj se pravděpodobně dostala díky migrujícím ptákům. Zoologové ale její existenci v Podyjí potvrdili i v pravěkých vrstvách. Oba nálezy tak od sebe dělí až osm tisíc let.

Badatelé objevili v Podyjí alpského šneka. Žil tu i před osmi tisíci lety
Foto: nppodyji.cz
Popisek: Národní park Podyjí - logo

Včelínka ozdobná (Pagodulina pagodula) je drobný, jen 4 mm velký, lesní plž z čeledi sudovkovití. „Svým vzhledem připomíná staré slaměné úly a odtud pochází také její české jméno. Samotná ulita je rohově hnědé barvy s hedvábným leskem. Obústí je velmi tvarově zajímavé a připomíná srdce,“ popisuje zoolog Národního parku Podyjí Zdeněk Mačát. Včelínka je typickým alpským druhem s hojným výskytem v Rakousku, Německu či Slovinsku. Několik málo údajů o tomto druhu pochází také ze sousedního Slovenska.

V České republice však vědci včelínku objevili teprve nedávno. A to na lokalitě nedaleko Moravské Dyje u Starého Hobzí na Slavonicku. V Národním parku Podyjí žije tento drobný druh v lese blízko Hamerského potoka u Vranova nad Dyjí. Chrání ho zde I. zóna národního parku a bezzásahová část lesních porostů.

Kromě toho, že nález tohoto druhu na Vranovsku je teprve druhou lokalitou pro Českou republiku, zároveň je také teprve pátým místem severně od řeky Dunaj v Evropě. „Z dosavadních poznatků je patrné, že jde o velmi náročný druh jak na klimatické podmínky, tak na zachovalost biotopů. Dnešní lokality budou pravděpodobně dálkovými výsadky ze souvislého areálu druhu například pomocí ptáků,“ vysvětluje Mačát.

Nález má však ještě jeden unikát. Není to totiž první záznam včelínky z Podyjí. Ulitu tohoto druhu odborníci nalezli již v devadesátých letech v profilu Louckého pramene. Pocházela z období takzvaného Atlantiku. Tedy z nejvlhčího a nejteplejšího období čtvrtohor zhruba před osmi až pěti tisíci lety.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČD - Telematika slaví 30 let, více se chce zaměřit na zákazníky ze státní správy a kyberbezpečnost

19:15 ČD - Telematika slaví 30 let, více se chce zaměřit na zákazníky ze státní správy a kyberbezpečnost

V polovině dubna oslavila společnost ČD - Telematika již 30 let fungování. V posledních letech přito…