Baron Prášil restaurovaný s podporou Fondu kinematografie patří k nejlepším Blu-Ray vydáním roku 2017

06.01.2018 22:30

Film Baron Prášil, jehož restaurování podpořil Státní fond kinematografie, získal uznání v britském magazínu Sight & Sound, kde jej oslovení kritici a restaurátoři ocenili mezi nejlepšími restaurátorskými počiny roku.

Baron Prášil restaurovaný s podporou Fondu kinematografie patří k nejlepším Blu-Ray vydáním roku 2017
Foto: SFK
Popisek: Státní fond kinematografie, logo

Státní fond kinematografie podpořil restaurování filmu v roce 2015 v rámci projektu s názvem „Čistíme svět fantazie“. Projekt zaštiťuje Muzeum Karla Zemana a kromě Barona Prášila zahrnuje také restaurování snímků Vynález zkázy a Cesta do pravěku. Na celý projekt udělila Rada Fondu dotaci ve výši 700 tisíc korun. „Jsme velmi rádi, že udělení podpory filmům Karla Zemana vyústilo v takto kvalitně odvedenou práci. Svědčí to o tom, že české filmové dědictví může získat nový život i mezinárodní uznání, pokud je v dobrých rukou,“ říká ředitelka Státního fondu kinematografie Helena Bezděk Fraňková. Podle Rady Fondu, která o dotacích rozhoduje, byl projekt skvěle připraven. „Ocenili jsme kromě samotného restaurátorského týmu také komplexní přístup k distribuci – filmy z tohoto projektu se dostávají do široké distribuce, realizační tým dobře pracuje také s dětským publikem a školami,“ dodává předseda Rady Fondu Přemysl Martinek.

Kritici oceňovali na Blu-Ray edici Barona Prášila také doprovodné materiály, kterými je disk opatřen. Jedním z nich je dokument o tvůrci Karlu Zemanovi s názvem Filmový dobrodruh Karel Zeman. Tento snímek taktéž vznikl s podporou Státního fondu kinematografie, kdy Rada rozhodla o udělení dotací ve třech okruzích – výroba, distribuce i propagace – a udělila mu celkem 600 tisíc korun.

Restaurování filmu realizovalo studio UPP ve spolupráci s Muzeem Karla Zemana, Nadací české bijáky a Českou televizí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…