Besedy o energetice jsou stále více populární

26.05.2015 14:15

Osmáci ze ZŠ Sever v Hradci Králové se stali dalšími aktivními účastníky energetické besedy. Během uplynulých 15 let proběhlo v rámci celé České republiky přes 5 180 besed s názvem „Energie – budoucnost lidstva“, jejichž garantem je Skupina ČEZ. Zúčastnilo se více než 190 tisíc žáků z osmých a devátých tříd základních škol či studentů středních odborných škol.

Besedy o energetice jsou stále více populární
Foto: cez.cz
Popisek: Při besedách se používají i názorné pomůcky.

Na východ Čech dnes přijel odborný lektor Martin Kropík z ČVUT v Praze. „Energetických besed se jako lektor účastním pravidelně. Důležité je mladé posluchače zaujmout. Přednášky jsou proto nejen odborné, ale snažíme se svět energie přiblížit populární formou, aby se s námi posluchači po dvě vyučovací hodiny nenudili. Za správné odpovědi dáváme i malé odměny. Besedy oživujeme i praktickými pokusy, a  myslím, že nám se daří udržet pozornost žáků,“ říká Martin Kropík.

Při besedách lektoři dávají i poměrně složité otázky. Například:  Mají všichni lidé stejné právo na energii? Může nedostatek energetických zdrojů ohrozit mír na světě? Může výroba a spotřeba energie zničit životní prostředí na Zemi? Je zvyšování životní úrovně možné bez růstu spotřeby energie? Jaké zdroje energie má lidstvo k dispozici? Jaká je cena za jejich využívání nebo naopak odmítnutí? Kolik energie vlastně potřebujeme a kolik jí máme k dispozici? Velice aktuálními a diskutovatelnými tématy jsou obnovitelné zdroje a jaderná energetika.

Dalším smyslem besed je snaha, probudit alespoň u části mladých posluchačů trvalý zájem o další studium přírodovědných předmětů, případně rovnou těch se specializací na energetiku, ať již na středních nebo vysokých školách. „Budoucnost energetiky je totiž závislá na vzdělaných lidech. V Česku máme naštěstí velkou tradici technického školství. Energetické technické obory se přitom dají na vysoké úrovni studovat nejen v Praze, ale třeba i v Brně, Ostravě a Plzni.  Technicky vzdělaní lidé pak najdou uplatnění nejen v jaderných elektrárnách, ale i při budování a provozování jiných energetických zdrojů, v distribuční soustavě, v řízení nejrůznějších energetických firem a podobně,“ konstatoval Václav Havlíček, další z lektorů.

Vyvrcholením besed je vědomostní soutěž „Co víš o energetice“. Té se dosud formou vědomostních testů zúčastnilo celkem 1 873 tříčlenných třídních družstev, což je v přepočtu 5 619 soutěžících. Čtyři nejlepší družstva z celé ČR vždy postupují do finále, která jsou dvě ročně. Kromě vědomostních znalostí musí soutěžící vždy prokázat i fyzickou kondičku, šikovnost a pevné nervy při plnění různých úkolů. Ti nejlepší dočasně získají liščí ohon a ebonitovou tyč, tedy dvě symbolické pomůcky sloužící k mechanické výrobě elektřiny. Letošní první finále proběhne 23. června v Ostravě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Společnost Elektrárna Dukovany II obdržela doplněné nabídky od uchazečů na dostavbu

16:46 ČEZ: Společnost Elektrárna Dukovany II obdržela doplněné nabídky od uchazečů na dostavbu

Společnost Elektrárna Dukovany II (EDU II), stoprocentní dceřiná společnost ČEZ, obdržela doplněné n…