Bezpečnostní rada státu projednala Koncepci rozvoje letištní sítě pro potřeby zajišťování obrany České republiky

11.09.2017 19:34

Bezpečnostní rada státu se zabývala aktuální problematikou Severoatlantické aliance a Evropské unie v bezpečnostní oblasti, včetně aktuální bezpečnostní situace v České republice. Ministr zemědělství spolu s ústředním ředitelem Státní veterinární správy informovali o vývoji situace, dosud přijatých opatřeních a dalším plánovaném postupu při řešení výskytu afrického moru prasat v části Zlínského kraje.

Bezpečnostní rada státu projednala Koncepci rozvoje letištní sítě pro potřeby zajišťování obrany České republiky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Úřad vlády, ilustrační foto

Bezpečnostní rada státu projednala Koncepci rozvoje letištní sítě pro potřeby zajišťování obrany České republiky. Koncepce řeší možnosti využití současných i bývalých letišť vzdušných sil a civilních letišť z pohledu zajištění obranyschopnosti České republiky. Jedná se o identifikaci vhodných letišť nebo určených ploch, z nichž mohou působit letouny Armády České republiky v míru, za nevojenských krizových situací, ve stavu ohrožení státu nebo v případě válečného konfliktu. Dále bylo schváleno Organizační zajištění projektu „Zajištění zvýšení bezpečnosti na mezinárodních letištích s pravidelným veřejným leteckým provozem s výjimkou Letiště Václava Havla Praha“, který stanovuje řídící strukturu projektu včetně základního dokumentu pro řízení projektu, kterým je Statut Řídícího výboru projektu, a stanovit konkrétní osobu odpovědnou za celkovou realizaci všech projektových aktivit.

Byl schválen Koncepční materiál přítomnosti a aktivit České republiky v regionu Blízkého východu, který vymezuje obecné i specifické zájmy České republiky v tomto regionu a aktuálně mapuje možnosti jejich prosazování na půdorysu Bezpečnostní strategie České republiky z roku 2015 a s přihlédnutím k Akčnímu plánu zahraniční politiky pro rok 2017.

Bezpečnostní rada státu projednala materiály zabývající se výší účasti státního rozpočtu na realizaci programů reprodukce majetku Armády České republiky, které v souladu se zákonem č. 218/2000 Sb. budou následně předloženy ke schválení vládě. Jedná se o programy řešící zabezpečení činnosti a výstavbu schopností jednotek pozemních sil Armády České republiky včetně zajištění kompatibility a zvýšení schopností mobilních komunikačních prostředků v oblasti velení a řízení.

Bezpečnostní rada státu vzala na vědomí Vyhodnocení cvičení znovuzavedení kontrol na státních hranicích s Rakouskem, Polskem, Slovenskem a Německem v letech 2015 až 2017. Tento materiál poskytuje informaci o současných možnostech Policie ČR a dalších dotčených orgánů reagovat na rozhodnutí o dočasném znovuzavedení ochrany vnitřních hranic České republiky. Bezpečnostní rada státu také vzala na vědomí Informaci o plnění úkolů vyplývajících z Koncepce rozvoje schopností Policie ČR vyšetřovat kybernetickou kriminalitu, která obsahuje 14 konkrétních opatření s termíny plnění do konce roku 2020 týkajících se oblasti organizačního, personálního a materiálně technického posílení problematiky vyšetřování kybernetické kriminality v rámci Policie ČR a dále oblasti vzdělávání a legislativy.

Bezpečnostní rada státu dále schválila Výchozí údaje ke cvičení orgánů krizového řízení NATO CMX 2017 v České republice, v jehož rámci bude také procvičena reálná činnost příslušných subjektů a orgánů krizového řízení České republiky při reakci na vznikající krizovou situaci v zahraničí a jejich zapojení do konzultačních a rozhodovacích procesů NATO.

Dále byla předložena Informace o přijatých úpravách Národního bezpečnostního programu ochrany civilního letectví České republiky před protiprávními činy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…