Bilance obchodování s dodávkami energií na Českomoravské komoditní burze Kladno v roce 2020 atakovala 6 a půl milionů megawatthodin

04.01.2021 9:55

Na Českomoravské komoditní burze Kladno (ČMKB) bylo v roce 2020 uzavřeno 6409 kontraktů v hodnotě 4,633 miliardy korun. Objem zobchodovaných dodávek energií, určených konečným zákazníkům, znovu překročil hranici 6 terawatthodin, konkrétně dosáhl 6,423 milionu MWh, což je třetí nejlepší výsledek za dobu existence tohoto trhu.

Bilance obchodování s dodávkami energií na Českomoravské komoditní burze Kladno v roce 2020 atakovala 6 a půl milionů megawatthodin
Foto: cmkbk.cz
Popisek: Českomoravská komoditní burza Kladno - logo

„Ve srovnání s rekordním rokem 2019 bylo tohoto výsledku dosaženo za mimořádných podmínek v době pandemie koronaviru. Odběratelé i dodavatelé proto o to víc oceňovali standardy burzovního trhu ČMKB, zejména bezpečný provoz, rychlost, jednoduchost a obchodování v elektronickém systému, ale také profesionální servis makléřských společností – dohodců, kteří zajišťují veškerou administraci obchodování. Pro kupující byl dobrou zprávou i pokles cen elektřiny meziročně o desetinu a zemního plynu téměř o 23 procent,“ uvedl ředitel obchodního úseku ČMKB Tomáš Vlček.

Z celkové roční bilance představovaly dodávky zemního plynu 4,052 milionu MWh (63 procent) a dodávky elektřiny 2,371 milionu MWh (37 procent). Ve finančním vyjádření připadlo na zemní plyn 1,665 miliardy korun a na silovou elektřinu 2,968 miliardy korun. Uzavřeno bylo 3618 kontraktů s elektřinou a 2791 kontraktů se zemním plynem.

Znovu vzrostl podíl dvouletých kontraktů, kterými si kupující fixovali cenu energií na delší období. Zatímco ještě v roce 2018 se víceleté kontrakty na celkové bilanci podílely 31 procenty, v roce 2020 to bylo 41 procent.

Nového rekordu dosáhl v roce 2020 počet účastníků energetického trhu, který stoupl meziročně o 6,5 procenta na celkových 6876 obchodujících. Vedle firemního sektoru (průmyslové firmy, dopravní podniky, teplárny, vodárny, zemědělské společnosti apod.) zde dlouhodobě nakupují energie téměř všechna ministerstva a kraje, státní úřady a organizace a stovky měst a obcí.

Českomoravská komoditní burza Kladno vznikla v roce 1995 dle zákona č. 229/1992 Sb., o komoditních burzách a na základě státních povolení udělených Ministerstvem průmyslu a obchodu a Ministerstvem zemědělství. ČMKB je první energetickou burzou v České republice, obchodování s energiemi organizuje v samostatné sekci Energetická burza od roku 2002, v posledních deseti letech zde bylo zobchodováno více než 56 milionů MWh elektřiny a plynu ve finančním objemu 44 miliard korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…