Blue Panther: Monitoring kvality elektrické energie vede k optimalizaci a následné úspoře nákladů

03.03.2014 18:29

Společnost Blue Panther provedla prvotní analýzu kvality elektrické energie a doporučila významnému výrobci automobilových dílů vlastní systém monitoringu elektrické sítě. Zde následně byli schopni uvolnit kapacitu jednoho celého transformátoru pro další rozvoj podniku. Blue Panther má v oblasti měřících přístrojů a měření elektrické energie již 20letou tradici.

Blue Panther: Monitoring kvality elektrické energie vede k optimalizaci a následné úspoře nákladů
Foto: Blue Panther
Popisek: Blue Panther

Společnost Blue Panther byla pověřena zjištěním stavu parametrů elektrické energie v trutnovském gumárenském závodě spadajícím pod nadnárodní koncern.

Důvodem měření bylo zjištění stavu kvality elektrické energie v závodě, zjištění a ověření výskytu podpěťových špiček a dalších parazitních jevů na síti závodu, které mohou ovlivňovat i poškozovat výrobní technologii. Dále pak zjistit možný zdroj poklesů, tedy posoudit zda podpěťové jevy přicházejí z nadřazené sítě – od distributora elektrické energie, nebo zda vznikají vlivem provozu vlastní technologie závodu.

„Měření a záznam naměřených výsledků byl prováděn vysokou vzorkovací rychlostí, tak abychom zachytili i rychle se měnící jevy. Díky tomu bylo zjištěno, že každý ze sedmi měřených vývodů z transformátorů měl naprosto odlišný charakter odběru a parazitních jevů,“ říká Jaroslav Smetana, zakladatel a ředitel společnosti Blue Panther. „Výsledek nám pak odhalil řadu situací, které odrážely provoz jednotlivých výrobních technologií i pravděpodobnou poruchu elektroniky jejich řídících obvodů. Souhrnný stav však nebyl dobrý,“ dodává J. Smetana

Vzhledem k velmi dynamickým jevům v elektrické síti závodu, které byly přítomny na všech vývodech z transformátorů, a k náhodným poklesům přicházejícím z nadřazené sítě bylo doporučeno řešení vlastního monitoringu elektrické sítě. Bylo důležité zajistit průběhy jednotlivých veličin v čase a mít i kompletní časový záznam pro další práci na síti, ověřování příčin i případná jednání s dodavatelem elektrické energie.

Díky dlouhodobému monitoringu elektrické sítě došlo následně v závodech k přeložení elektrických zátěží mezi jednotlivými transformátory. Ve finále byla kapacita jednoho z nich uvolněna a k dispozici pro další rozvoj podniku.

Prvotní měření společnosti Blue Panther bylo provedeno ve dvou výrobních závodech na 7 vstupech do hlavních rozvaděčů a k měření a záznamu dat byly použity dva přístroje třídy A typu Elspec G4500 BlackBox a G4420 BlackBox.

Díky doporučení na základě analýzy kvality energie byl podnik schopen uvolnit kapacitu jednoho transformátoru pro jeho rozvoj a ušetřit investici na jeho budoucí pořízení.

O společnosti Blue Panther

Společnost Blue Panther s 20. letou tradicí je předním odborníkem na elektrickou energii a poskytuje nejen výrobním podnikům auditorskou a konzultační činnost v otázkách kvality elektrické energie a její spotřeby. Prostřednictvím svých certifikovaných odborníků s dlouholetými zkušenostmi a vyškolených specialistů analyzuje aktuální situaci, vyhledává příčiny problémů dané kvalitou elektrické energie a navrhuje škálu možných řešení. Vše s cílem zajištění ekonomického přínosu a úspor pro podnik.

Své praktické zkušenosti společnost dlouhodobě udržuje a získává i prostřednictvím dodávek profesionálních měřicích přístrojů a poskatování souvisejících odborných služeb, jako jsou záruční a pozáruční servisní středisko a školicí středisko pro zvyšování kvalifikace. Společnost je též zřizovatelem a provozovatelem certifikované kalibrační laboratoře. 

Od roku 2008 je též držitelem certifikátu ISO 9001:2008 pro dodávky a servis měřicí techniky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Důvěra spotřebitelů i podnikatelů v ekonomiku dále roste

13:21 Český statistický úřad: Důvěra spotřebitelů i podnikatelů v ekonomiku dále roste

Souhrnný indikátor důvěry (indikátor ekonomického sentimentu), vyjádřený bazickým indexem, se mezimě…