Budoucí zdravotničtí záchranáři z Fakulty biomedicínského inženýrství ČVUT darují hromadně krev

07.12.2021 9:15 | Tisková zpráva

Vzhledem k současné situaci, ovlivněné pandemií Covid-19, kdy je nedostatek krve v nemocnicích, a rovněž díky zvyšujícímu se počtu pozitivních Covid-19, kteří jsou hospitalizováni v nemocnicích na JIP a ARO, rozhodlo se téměř pět desítek studentů studijního programu Zdravotnické záchranářství Fakulty biomedicínského inženýrství Českého vysokého učení technického v Praze pro hromadnou akci darování krve v Oblastní nemocnici Kladno.

Budoucí zdravotničtí záchranáři z Fakulty biomedicínského inženýrství ČVUT darují hromadně krev
Foto: ČVUT
Popisek: ČVUT, logo.

Po prvním screeningu a současně po vyřazení z důvodu respiračních onemocnění nakonec na nedostatek krve upozorní celkem 30 studentů, kteří v úterý 7. prosince 2021 společně darují krev.

Budoucí záchranáři, ale i další studenti fakulty, se aktivně zapojují nejen prostřednictvím svých odborných praxí do pomoci s pandemickou situací, jak v nemocnicích, tak v sociálních a zdravotnických zařízeních. Jedním ze studentů, který výzvu vyslyšel, je Šimon Kořínek: „Hlavní motivací zapojit se do této akce bylo volání nemocnic po dárcích krve. Rád přispěji a těší mě, že tím mohu někomu třeba zachránit i život.“

„Dlouho jsme se odhodlávaly, že půjdeme darovat krev, ale chyběl nám počáteční impulz, který přišel až nyní po nástupu na fakultu, a to právě v době, kdy je krve nedostatek“, shodně vypovídají Sarah Jessica Stogel a Michaela Beťková, studentky 1. ročníku.

Anketa

Obstál Adam Vojtěch coby ministr zdravotnictví?

31%
64%
hlasovalo: 47559 lidí

„Oblastní nemocnice Kladno velmi úzce spolupracuje s FBMI. Sama na fakultě působím jako pedagog. V minulosti nám studenti fakulty vždy velmi ochotně pomohli, a proto mám z další jejich akce radost a velmi si tohoto počinu vážím. Krve je obecně nedostatek, a proto doufám, že někteří ze studentů nám třeba zůstanou věrni i jako pravidelní dárci,“ doplňuje Ing. Lucie Lidická, Hlavní sestra Oblastní nemocnice Kladno.

Mgr. Pavel Böhm, MBA, pedagog FBMI a současně zdravotnický záchranář, upřesňuje: „Jsem rád, že na výzvu k darování krve zareagovalo tolik našich studentů. Profese zdravotnický záchranář s sebou nese určitou společenskou prestiž, ze které rovněž vyplývají povinnosti. Jednou z nich je být příkladem ostatním. Velmi si vážím všech studentů, kteří se rozhodli takto nezištně pomoci, ale i těch, kteří se výzvy z důvodu nemoci nemohli nyní účastnit. Pevně věřím, že tato akce bude motivací k tomu, aby se nejen další studenti stali pravidelnými dárci krve. Chceme takto oslovit i širokou veřejnost.“

Přáli bychom si, aby se tato předvánoční akce stala tradicí a aby se do ní zapojovalo co nejvíce dárců nejen z řad studentů.

České vysoké učení technické v Praze patří k největším a nejstarším technickým vysokým školám v Evropě. Podle Metodiky 2017+ je nejlepší českou technikou ve skupině hodnocených technických vysokých škol. V současné době má ČVUT osm fakult (stavební, strojní, elektrotechnická, jaderná a fyzikálně inženýrská, architektury, dopravní, biomedicínského inženýrství, informačních technologií). Studuje na něm přes 17 800 studentů. Pro akademický rok 2021/22 nabízí ČVUT svým studentům 227 akreditovaných studijních programů a z toho 94 v cizím jazyce. ČVUT vychovává odborníky v oblasti techniky, vědce a manažery se znalostí cizích jazyků, kteří jsou dynamičtí, flexibilní a dokáží se rychle přizpůsobovat požadavkům trhu. Podle výsledků Metodiky 2017+ bylo ČVUT hodnoceno ve skupině pěti technických vysokých škol a obdrželo nejvyšší hodnocení stupněm A. ČVUT v Praze je v současné době na následujících pozicích podle žebříčku QS World University Rankings, který hodnotil 1673 univerzit po celém světě. V celosvětovém žebříčku QS World University Rankings je ČVUT na 403. místě a na 12. pozici v regionálním hodnocení „Emerging Europe and Central Asia“. V rámci hodnocení pro „Engineering – Civil and Structural" je ČVUT mezi 151. – 200. místem, v oblasti „Engineering – Mechanical“ na 201. – 250. místě, u „Engineering – Electrical“ na 201. až 250. pozici. V oblasti „Physics and Astronomy“ na 201. až 250. místě, „Natural Sciences“ jsou na 254. příčce. V oblasti „Computer Science and Information Systems" je na 201. – 250. místě, v oblasti „Material Sciences“ na 301. až 350. místě, v oblasti „Mathematics“ na 351. až 400. místě a v oblasti „Engineering and Technology“ je ČVUT na 221. místě. Více ZDE.

Fakulta biomedicínského inženýrství ČVUT v Praze se sídlem v Kladně je druhou nejmladší fakultou Českého vysokého učení technického v Praze a současně jedinou veřejnou vysokou školou ve Středočeském kraji. Fakulta byla založena v roce 2005 transformací Ústavu biomedicínského inženýrství a v současné době je počet studentů, kteří na ní studují v bakalářském, magisterském i doktorském studiu cca 2 000. Více informací najdete ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

20:48 Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

V rámci oslav výročí Pražského povstání se dnes konal vzpomínkový pietní akt na místě bývalého nacis…